niedziela, 29 marca 2015

Nadziewane roladki z łososia w galaretce

Roladki dobre na każdą okazję...

Na co dzień....

Od święta...

Na przyjęcie...

Wyrazisty smak łososia dobrze komponuje się z delikatnym smakiem serka mascarpone.



Składniki: 
  • 200 g łososia sałatkowego
  • 2 szalotki
  • 250 g serca mascarpone
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 50 g żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • jajka przepiórcze
  • winogrona bezpestkowe


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w litrze osolonej, gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.


Szalotki kroimy w drobną kostkę.  Bazylię siekamy. Obydwa składniki dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bierzemy woreczek śniadaniowy i rozkładamy na nim łososia. Przy dolnej krawędzi układamy serek.





Za pomocą woreczka tworzymy roladki i układamy je w głębszym naczyniu.

















Dekorujemy  jajkami przepiórczymi i winogronami bezpestkowymi.



Delikatnie zalewamy wystudzoną żelatyną, po czym wkładamy roladki do lodówki. Gdy galaretka zastygnie są już gotowe do zjedzenia.



Smacznego ! :)



czwartek, 26 marca 2015

Sajgonki z krewetkami

Dzisiaj trochę kuchni azjatyckiej .. :)

Myślę, że sajgonki najczęściej kojarzą nam się z wersją pieczoną albo na głębokim tłuszczu albo na patelni. Ja zdecydowałam się przygotować wersję bardziej fit - a mianowicie pieczone w piekarniku. Przyznam, że podane na ciepło, prosto z piekarnika jak i po wystygnięciu smakują dobrze.

Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni motyw krewetek i innych dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką.

Także wok w dłoń !  I do dzieła ! :)

Składniki:
  • 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei)
  • 1/3 pora (biała część)
  • 1 duża marchewka
  • 100 g makaronu sojowego
  • 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek)
  • płaty ciasta ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • kawałek świeżego imbiru
  • sos sojowy
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • olej do potraw z woka

Przygotowanie:










Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn.  Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej















 

Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem











Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.








 


 




Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.











 




Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki  i wrzucamy do woka.










Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym











Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy na talerz z wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było na tyle miękkie żeby łatwo nam było zawijać sajgonki, ale nie za bardzo namoczone - gdyż wtedy będzie się nam rozrywać.










 
 




Na namoczone ciasto nakładamy łyżkę farszu. Sajgonki zwijamy zaczynając od dolnego brzegu, a następnie zakładając boki i górny brzeg. Robimy tyle sajgonek ile starczy nam ciasta i farszu:)















Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy sajgonki przez około 15 minut.  Warto sprawdzać czy stały się już chrupiące.  Wyśmienicie smakują podawane z sosem sojowym lub ze słodkim sosem chili.

Smacznego ! :)








czwartek, 19 marca 2015

Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami

Placki te, należą do tego rodzaju  dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :)

Składniki:

( na 12 placuszków)

  • 450 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula 
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • imbir mielony
  • papryka słodka mielona

Przygotowanie:


Pieczarki  i cebulę kroimy w kostkę.  Smażymy je na łyżce masła do czasu aż wyparuje z nich woda.

 



Następnie siekamy natkę pietruszki, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem.




Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką.  Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy.
















Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc w ten sposób placuszki























Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia





Po usmażeniu placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i gotowe :) 


Tak jak wspomniałam na początku, placuszki dobrze komponują się razem z prostą sałatką. Ja swoje zaserwowałam z bardzo szybkiej w przygotowaniu sałatki składającej się z mix-u sałat do zakupienia w popularnej sieci sklepów z sympatycznym owadem w logo:)  (rzymska, endywia frisee, cykroia radicchio i marchew), pomidorków koktajowych, zielonych oliwek i kiełków brokuła. A wszystko to polane kremem balsamicznym.



Smacznego ! :)



poniedziałek, 9 marca 2015

Quesadillas

Dzisiaj trochę kuchni meksykańskiej.

Zdecydowanie na ostro ! :)

Quesadilla jest prostym daniem, do którego z pewnością potrzebujemy tortilli oraz sera. Reszta składników zależy od naszych upodobań i tego na co aktualnie mamy ochotę. Ja dzisiaj chciałabym wam zaproponować następującą wersję:

Składniki:

Quesadilla:

  • opakowanie tortilli pszennych
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasolki
  • pół żółtej papryki
  • puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • 250 g sera żółtego
  • papryczki jalapeno
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne

Sos jogurtowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta soli


Przygotowanie: 





Przygotowujemy sos jogurtowy. Do 250 g jogurtu dodajemy łyżkę  wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, oregano oraz bazylii. Do smaku dodajemy soli. Wszystko mieszamy. Proponuję przygotować sos na samym początku, tak aby przez czas, gdy będziemy przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce.
 







Mięso mielone podsmażamy na łyżce
 oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy 
oraz dodajemy do mięsa.










Następnie kroimy żółtą paprykę 
w kostkę i dodajemy na patelnię.















 Czerwoną fasolkę odsączamy 
z zalewy i dodajemy do farszu.





 

 
Dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i przesmażamy 
przez chwilę. Doprawiamy solą, 
pieprzem ziołowym i odrobiną pieprzu cayenne.
Farsz smażymy do momentu aż sos z pomidorów się zredukuje.




 



Na środku tortilli układamy farsz, obsypując go
obicie żółtym serem starkowanym na dużych oczkach. 






 


Na farszu układamy kilka papryczek jalapeno. Oczywiście im więcej - tym bardziej ostre będzie nasze danie. Ja myślę, że 3-4 w zupełności wystarczą i nadadzą odpowiedniej mocy :)









Rozgrzewamy suchą patelnię. Tortillę składamy na pół i kładziemy na mocno rozgrzanej patelni. Możemy ranty docisnąć palcami, tak aby roztapiający się ser ładnie skleił nam boki. Pieczemy przez chwilę do momentu aż tortilla się zarumieni. Odwracamy na drugą stronę.







Quesadilla kroimy na trójkąty i podajemy z sosem jogurtowym

Smacznego ! :)





czwartek, 5 marca 2015

Sushi Futomaki

Gdy moja przyjaciółka, z którą znamy się od najmłodszych lat dowiedziała się, że zaczęłam prowadzić kulinarnego bloga, powiedziała: "Super! Będę czytać Czekam na jakieś posty o sushi". Także dzisiejszy post - jest na specjalne życzenie ;)

Rodzajów sushi jest wiele. Ja przygotowałam jedne z prostszych i bardziej popularnych czyli Futomaki. Mają kształt grubych rolek i zazwyczaj w ich skład wchodzi parę składników. Postanowiłam wykorzystać parę składników, które zestawiłam w różnych konfiguracjach.


Składniki:


  • 500 g ryżu do sushi
  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • płaty nori
  • wasabi
  • serek Philadelphia
  • łosoś wędzony w kawałku
  • paluszki surimi
  • awokado
  • ogórek 
  • czerwona papryka


Przygotowanie:

Najważniejszą sprawą w wypadku sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu.  Na samym początku płuczemy go na sitku pod bieżącą wodą. Początkowo woda ma kolor mleczny, więc płuczemy go do momentu aż będzie przezroczysta.

Wypłukany ryż zalewamy wodą i pozostawiamy go na 30 minut do nasiąknięcia. Po upłynięciu tego czasu ryż odsączamy.

Do garnka wlewamy 200 ml wody, następnie wsypujemy ryż i zalewamy go 400 ml wody. Garnek przykrywamy pokrywką na kuchence i czekamy aż woda zacznie wrzeć.

Od momentu wrzenia przez 2 minuty gotujemy ryż na dużym ogniu, po czym przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Nie mieszamy! Nie zdejmujemy pokrywki!

Następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na 15 minut pod przykryciem, nadal bez zdejmowania pokrywki. Po tym czasie przekładamy ryż do miski. Mnie sprawdziła się miska plastikowa.

Przygotowujemy zaprawę do ryżu.  W małym rondelku mieszamy ocet, cukier i sól. Podgrzewamy wszystkie składniki na małym ogniu, pilnując aby sos się nie zagotował.  Dodajemy zaprawę do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany ryż zostawiamy do ostygnięcia.

Zabieramy się za rolowanie naszego sushi. Będzie nam do tego potrzebna bambusowa mata. Na jej środku kładzie listek nori. Na nią nakładamy cienką warstwę ryżu, pozostawiając na brzegach niewielkie marginesy. Ryż możemy rozprowadzić dłońmi - a aby nie kleił się on do rąk możemy je moczyć w miseczce z wodą i octem ryżowym.

W dolnej części maty układamy składniki.

Rulon zwijamy tak, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku, a mata pozostała na zewnątrz. Kroimy na 7- 8 równych części.

Dobór składników zależy od naszej fantazji i inwencji twórczej :) Ja zdecydowałam się na następujące połączenia:


*** wasabi - ogórek - łosoś ***





*** serek Philadelphia - łosoś - awokado ***





*** wasabi- paluszki surimi - ogórek ***





*** wasabi - paluszki surimi - papryka - ogórek ***





No i oczywiście efekt końcowy :)






Do Sushi obowiązkowo podajemy sos sojowy, wasabi, oraz marynowany imbir.

                                                                                                                         Smacznego! :)