czwartek, 25 czerwca 2015

Sałatka śledziowa

Śledzie - niektórzy kochają, inni nienawidzą. Ja należę do tych pierwszych :) I to w zasadzie pod każdą postacią. A dzisiaj - śledzie jako składnik sałatki. Banalny i szybki przepis!

Składniki:

- 350 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju
-  1 duże jabłko
- 1 por
- puszka groszku konserwowego
- 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na drobniejsze kawałki.



Jabłko obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę




Zieloną część pora kroimy w półplasterki i sparzamy na sitku wrzątkiem



Następnie odsączamy zielony groszek z zalewy i dodajemy do reszty składników




Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smacznego! :)



poniedziałek, 15 czerwca 2015

Chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy

Uff .. ! Za na nami gorący weekend !  W takie upały wszyscy marzą o czymś chłodnym, co ugasi pragnienie. A z pewnością nikt w takie dni nie ma ochoty stać przy kuchence i dodatkowo się dogrzewać.  Na takie dni idealną zupą jest chłodnik ! W dzisiejszym wydaniu: ogórkowo - rzodkiewkowy. Jeśli ktoś lubi mizerię, na pewno taka wersja chłodnika też będzie smakować.


Składniki:

  • 2 długie zielone ogórki
  • 8 rzodkiewek
  • 1 litr maślanki
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy 
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zielone ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i czekamy chwilę aż warzywa puszczą sok. Następnie odsączamy sok i skrapiamy ogórki i rzodkiewki cytryną.






Tak przygotowane warzywa zalewamy litrem maślanki oraz jogurtem naturalnym.  Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz ponownie solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę oliwy i posiekany pęczek koperku. Wszystko mieszamy, po czym wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 

Smacznego! :)







poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zupa pokrzywowa

Pokrzywa... zazwyczaj kojarzy nam się z polnym chwastem, którym bardzo łatwo jest się poparzyć. Okazuje się jednak, że można z niej stworzyć naprawdę bardzo smaczne a i przede wszystkim zdrowe dania! 

Pokrzywa jest podobno skarbnicą aktywnych związków potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera on między innymi : 

- magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód
- witaminy A, K, B2, C
- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę ,karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

W związku ze swoim składem pokrzywa ona cały szereg właściwości leczniczych. Między innymi działa wzmacniająco i powoduje wzrost produkcji czerwonych krwinek więc pomocna jest przy anemii. Jej picie jej naparu pomaga walczyć ze stresem. Mówi się o niej, że jest jednym z naturalnych antybiotyków. Zaleca się ją przy leczeniu schorzeń układu moczowego, a także korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pomaga także w chorobach skóry głowy, a także przy wypadaniu włosów.

A co najważniejsze pokrzywa jest nie tylko zdrowa ale odpowiednio przygotowana, jest również bardzo smaczna! 

Najbardziej znane są soki i herbatki z pokrzyw, lecz ja chciałabym dzisiaj zaproponować wam pokrzywową zupę.

Pamiętajcie aby przy zbieraniu pokrzywy użyć rękawiczek, inaczej będziecie się musieli przygotować na niezbyt przyjemne, swędzące bąble ;) W tym momencie muszę podziękować mojej mamie - która dostarczyła mi cały kosz pokrzywy i dzięki której mogłam ugotować tą zupkę!

Składniki:

  • listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  •  6 młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych pędów cebulki
  • pęczek natki pietruszki
  • ziele angielskie
  • iść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • vegeta
  • sok z limonki
  • mielony imbir
  • czosnek kolorowy
  • jajka
  • śmietana 18 %

Przygotowanie:

Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.




 Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy.





Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, sokiem z limonki, łyżeczką mielonego imbiru oraz łyżeczką kolorowego czosnku.

Tak przygotowaną zupę podajemy z jajkiem na twardo oraz kleksem śmietany.

Smacznego!:)



czwartek, 4 czerwca 2015

Rabarbarowe Ciasto Barbary :)

Rabarbar i Barbara! Istny łamaniec językowy !

Ponieważ właśnie takie noszę imię - Barbara - to tym bardziej rozbawił mnie ten zlepek słów odnaleziony w piosence, której słowa brzmią:

Raz Barbara szła do baru
wypić kompot z rabarbaru.
A w tym barze: "Żal nam, ale
dziś kompotu nie ma wcale!"
Jest barszczyk z uszkami
i pieróg z rogami,
jest sękacz z sękami
i kołacz z kołkami,
jest rosół z okami,
zakalec na palec,
lecz kompotu z rabarbaru
dla Barbary nie ma wcale!


A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :)

Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 180 g śmietany 12 %
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


 Masa:
  • 1,1 litra mleka
  • 3 budynie waniliowe  (bez cukru)
  • 7 łyżek cukru 

Oraz: 

  • 8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg)

Przygotowanie:

Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką o wymiarach 40 x 25 cm.


Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem


850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu.  Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie i cukier i całość mieszamy trzepaczką.  Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia.  Rabarbar zalewamy gorącym budyniem.


Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.





Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego ! :)