poniedziałek, 28 września 2015

Faszerowana papryka w stylu meksykańskim

¡Hola! :)

Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :)

Składniki:
  • 4 papryki (kolor do wyboru)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 250 g czerwonej fasoli konserwowej
  • jedna czerwona cebula
  • jedna puszka pomidorów pelati
  • parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować)
  • jedno jajko
  • ser mozzarella w wiórkach 
  • olej
  • masło
  • papryka czerwona mielona
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • chili cayenne 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników.



Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem.  Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.


Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy.  Na dno każdej z papryk wlewamy łyżkę sosu a następnie faszerujemy papryki farszem. do pełna. Sam wierzch  ponownie polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella w wiórkach. Papryki przykrywamy czapeczkami.




Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze.


Smacznego! :) 






środa, 23 września 2015

Marynowana cukinia w zalewie curry

Dziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni.  Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków.


Składniki:

ok 2.5 kg cukinii
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
1 czubata łyżka curry 
 1 łyżka soli
gorczyca
seler naciowy
 cebula

Przygotowanie:

Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy.




Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego.




Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut.




Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego ! :)




Róbmy przetwory!

sobota, 5 września 2015

Czekoladowe muffiny

Tak jak ostatnio wspominałam, przypomniałam sobie o muffinach ! Te które chciałabym wam zaproponować dzisiaj są hitem jeśli chodzi o szybkie przygotowanie czegoś słodkiego. Chwilka zamieszania w misce, 20 minut w piekarniku i tyle ! 


Składniki:

Suche:

1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mokre:

1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
2 jajka

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy oddzielnie składniki suche, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokrą masę do suchych składników i wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i jak tylko składniki się połączą (nie wyrabiamy zbyt masy) wlewamy ją do formy wypełnionej papilotkami. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego ! :)