czwartek, 29 października 2015

Mascarponowy Twarożek

Podczas mycia i sprzątania lodówki bywa tak... że właśnie wtedy przychodzą pomysły na stworzenie czegoś dobrego ..:) Tak właśnie było w przypadku tego twarożku.  Ponieważ zamiast tradycyjnego białego sera, użyłam serka mascarpone nie jest konieczne wzbogacenie go śmietanką czy jogurtem. Samo mascarpone sprawia, że jest niezwykle kremowy.


Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula szalotka
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 250 g serka mascarpone

Przygotowanie:

Ogórka, papryki i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Idealnie smakuje z grzankami lub ulubionym pieczywem

Smacznego! :) 





 

niedziela, 25 października 2015

Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią

Sezon na potrawy z Dyni w pełni !

Dynia jest skarbnicą wartości odżywczych. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Do tego wszystkiego jest pozbawiona sodu i niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal ! ).  Co więc można z niej stworzyć? Na przykład Dyniowe Gnocchi ! :)


Składniki:

  • jedna średniej wielkości dynia
  • 10 średnich ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jedno jajko
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • rukola
  • marynowana dynia
  • rozmaryn
  • sól
  • ser podpuszkowy np. Gran Biraghi 

Przygotowanie: 

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.



W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków.




Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy jajko, szczyptę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i na początku szklankę przesianej mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, sukcesywnie dodając pszenną mąkę zgodnie z zasadą "tyle ile ciasto zabierze". Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło.



Ciasto formujemy w wałki i kroimy je na ukos nożem. Każde gnocchi lekko przyciskamy widelcem, tworząc w ten sposób wzorek.







Gnocchi gotujemy na osolonej wodzie. Gdy wypłyną odcedzamy je i rozpuszczamy w tym samym garnku masło. Wrzucamy gnocchi do masła. Podajemy na rukoli i posypujemy pokrojoną w kostkę dynią marynowaną i podpuszczkowym serem.

Smacznego! :)






Sposób na dynię 2015

niedziela, 18 października 2015

Lunch w pracy: Sałatka z jajkiem i kremem balsamicznym

Już dawno nie pojawiło się tu nic z serii Lunch w pracy. Czas to nadrobić ! :) 


Składniki:

  • mieszanka sałat (endywia, cykoria, roszponka)
  • 1 pomidor
  • 2 kiszone ogórki
  • pół cebuli
  • jedno jajko
  • krem balsamiczny

Przygotowanie:

Do lunchboxu wsypujemy dużą garść mieszanki sałat. Pomidora i ogórki kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę w pół-piórka.  Mieszankę sałat posypujemy warzywami. Jajko gotujemy na twardo i kroimy na cząstki. Wszystko polewamy gotowym kremem balsamicznym.

Smacznego! :) 




 

poniedziałek, 12 października 2015

Ciasto czekoladowo - kokosowe

Bardzo cenię sobie ciasta, które:

- szybko się przygotowuje
- nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp.
- a i tak dobrze smakują :)

Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.

Składniki:

 Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • aromat rumowy 6 ml
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 jajka 

Polewa:

  • biała czekolada
  • 100 g śmietanki 30% 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejem maślanką i aromatem rumowym. 

Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut.


Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę.  W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy na wierzch ciasta a następnie nakładamy na nią równomiernie wiórki kokosowe.

Smacznego! :)






piątek, 2 października 2015

Marynowane Maślaki

Zbieranie grzybów daje mi dużo przyjemności i odprężenia.  A gdy po okresie jesiennym i nagromadzeniu odpowiednich zapasów grzybków pod różnymi postaciami nadejdzie zima ... tym większą przyjemność sprawia ich konsumowanie :) Podczas wszelkich uroczystości rodzinnych marynowane grzyby jakimś przedziwnym trafem stają najbliżej mnie a następnie magicznym sposobem szybko znikają :) W związku z tym, że ostatnio udało mi się nazbierać trochę maślaków (a z racji susz, które odczuwaliśmy latem mocno zastanawiałam się nad tym, czy w ogóle w tym roku uda się jakiekolwiek grzybobranie) przedstawiam wam dzisiaj przepis na marynowane maślaki.


Składniki:

  • maślaki
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 6 łyżek cukru
  • cebula
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • łyżka soli

Przygotowanie:

Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki.


Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut.

Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy

Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików.



Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.



Smacznego ! :)