poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sałatka jajeczno - łososiowa

Gdy piekłam kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami na święta, potrzebowałam do ich przygotowania samych żółtek. Białka, które mi zostały postanowiłam wykorzystać do ultra szybkiej sałatki. Banalnie prosta, błyskawiczna w przygotowaniu i równie błyskawicznie znikła z talerzy :)

Składniki:

  • 8 białek jajek
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 1/2 zielonego świeżego ogórka
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Białka i ogórka kroimy w kostkę. Łososia siekamy i dodajemy do pozostałych składników.  Dodajmy majonez, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

Smacznego ! ;)





poniedziałek, 21 grudnia 2015

Świąteczne kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami

Należę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną.  Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie.

Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten, odziedziczyłam po mojej babci i muszę przyznać, że smakują wyśmienicie. Już same w sobie są bardzo smaczne, a gdy dodaje do nich co nieco dekoracji - stają się także piękną ozdobą na moim świątecznym stole!

Składniki:

  • 8 gotowanych żółtek
  • 2 surowe żółtka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 3/4 szklanki cukru
  • cytryna

Do dekoracji:

  • zaprawa cytrynowa
  • cukier puder
  • Decorada Delecta - maczek smak mango
  • Decorada Delecta - kamyczki czekoladowe
  • Decorada Delecta - karmel
  • Decorada Delecta - maczek smak owocowy tutti frutti
  • Decorada Delecta - maczek smak truskawkowy
  • Decorada Delecta - posypka smak owocowy
  • Decorada Delecta - płatki czekoladowe
  • Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w czekoladzie
  • Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w różowej skorupce

Przygotowanie:

Ugotowane żółtka jajek ucieramy razem z masłem. Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem.  Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić.



Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną się rumienić




Z zaprawy cytrynowej i cukru pudru przygotowujemy lukier o takiej konsystencji aby dobrze rozprowadzał się po ciasteczkach, a jednocześnie nie był bardzo rzadki. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem każde ciasteczko i dekorujemy dowolnie wybraną posypką.

Ja w tym roku postawiłam na posypki do ciast i deserów nowej linii Decorada Delecty. Muszę przyznać, że urzekły mnie kolory maczków, kamyczków, płatków i kuleczek.  Stworzone są z naturalnych składników i już po otwarciu torebki wyczuwalny jest miły zapach, którego ciężko doświadczyć w innych tego typu produktach. Do świątecznych wypieków sprawdzają się doskonale!

Smacznego ! ;)






Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…


środa, 16 grudnia 2015

Lunch w pracy: Sałatka makaronowa z kaki

Owoc kaki, inaczej zwany persymona jest niezwykle soczysty i smaczny. Ze smakiem można go zjeść w czystej postaci, ale jest także doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować kaki jako składnik sałatki, którą oczywiście po zamknięciu w lunchboxie można zabrać do prac lub szkoły i tym sposobem cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem poza domem.


Składniki:

  • 1/2 szklanki makaronu Arcobaleno (kolorowe muszelki)
  • owoc kaki ( na jedną porcję wystarczy około połowa)
  • około 2 garści mieszanki sałat (endywia frisee, endywia esarola, cykoria radicchio)
  • parę sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 kulek mini mozzarelii
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Na dnie lunchboxa układamy mieszankę sałat. Do pustego słoiczka wlewamy musztardę, miód i oliwę. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy aż do połączenia się wszystkich składników.  Gotujemy makaron i układamy go na sałacie. Następnie wlewamy sos. Owoc kaki obieramy tak samo jak jabłko, a następnie kroimy go w słupki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na sałatę i makaron polane sosem układamy kaki, pomidorki i kulki mozzarelli.

Smacznego! :)


 


środa, 9 grudnia 2015

Szpinakowe naleśniki z serkiem wiejskim i granatem

W tej wersji naleśników najlepsze wrażenie robią kolory. Zielony szpinak w połączeniu z czerwienią granatu i bielą serka - to właśnie to !


Składniki:

  • 2 szklanki odmrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opakowanie serka wiejskiego
  • owoc granatu
  • olej

Przygotowanie:

Łączymy szpinak z mąką rozbełtanymi jajkami, mlekiem, wodą i solą. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Ja początkowo dodaje na nią odrobinę oleju - lecz później, gdy patelnia jest już wystarczająco rozgrzana nawet nie jest on potrzebny aby usmażyć naleśniki. Usmażone naleśniki zwijamy wg uznania w trójkąty lub ruloniki. 




 Pokrywamy je serkiem wiejskim i posypujemy pestkami granatu. Aby szybko wyłuskać pestki granatu warto przeciąć go na pół, a następnie uderzać w jego skórkę nad miską wałkiem lub tępą stroną noża.

Smacznego! :)