piątek, 29 stycznia 2016

Spaghetti z czosnkiem, pepperoni i oliwą (aglio, olio e peperoncino)

Prościej już być nie może ! Ale prosto - nie oznacza nudno. Spaghetti aglio, olio e peperoncino należy do tych dań z makaronu, którego przygotowanie trwa dosłownie tyle, ile czasu zajmuje ugotowanie makaronu :) Idealna opcja dla osób, które chcą przygotować coś efektownego w krótkim czasie. Zdecydowanie jest to propozycja dla osób, które lubią ostre potrawy. Oczywiście można regulować jego ostrość dodając więcej lub mniej papryczek, lecz osobiście uważam, że akurat w przypadku tego dania warto pozwolić sobie na nieco więcej ... ognia :)


Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 papryczki pepperoni (czerwona, żółta, zielona)
  • natka pietruszki
  • sól


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.  W międzyczasie w rondelku podgrzewamy 100 ml oliwy.  Papryczki siekamy, zostawiając trochę pestek. Im więcej pestek zostawimy, tym bardziej ostre będzie nasze danie - więc ich ilość zależy od nas i naszej wrażliwości na ostre jedzenie:). Ząbki czosnku obieramy, i również siekamy. Po chwili dodajemy je do papryczek. Wszystko przesmażamy parę minut.  Na sam koniec dosalamy do smaku.  Makaron odcedzamy i natychmiast dodajemy go do oliwy. Na koniec  posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i podajemy na talerze !


Smacznego ! :)




niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasto Słonecznikowe Serduszko

Jako miłośniczka gotowania i gadżetów związanych z kuchnią, znalazłam pod choinką zestaw trzech pięknych tortownic. Jedna z nich jest w kształcie serca i uważam, że jest po prostu urocza :) Co prawda od świąt minął już miesiąc, jednakże dopiero teraz znalazłam odrobinę czasu aby pomyśleć  w jaki sposób mogłabym użyć mojego prezentu.A ponieważ nadarzyła się okazja - jaką był Dzień Babci zdecydowałam się na upieczenie wyjątkowego słonecznikowego serduszka. 


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • fiolka (2 ml) olejku maślano - waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • masło (do wysmarowania formy i  2 łyżki do uprażenia słonecznika)
  • dżem z zielonych fig
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • 100 g polewy do ciasta o smaku krówki


Przygotowanie.

Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą. W drugiej misce rozbełtujemy jajka i łączymy je  z jogurtem, olejem i olejkiem maślano - waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.





Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż.  Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym (lub o innym smaku - takim jaki nam pasuje :) ), a następnie dokładamy górną warstwę ciasta. 





Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy na nim słonecznik. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą o smaku krówka, a następnie posypujemy ją uprażonym słonecznikiem.

Smacznego ! :)




 

środa, 20 stycznia 2016

Nadziewane Roladki z kurczaka

Dzisiejszy pomysł na obiad to dobra propozycja dla osób, które chcą połączyć tradycyjne roladki z kurczaka z odrobiną bardziej nowoczesnych smaków.  Sery, które znajdują się w ich wnętrzu nadają temu daniu soczystości. Natomiast wyrazisty smak suszonych pomidorów sprawia, że danie to nabiera oryginalności.

Składniki:

  • 5 sznycli z fileta z piersi kurczaka
  • 5 plasterków sera żółtego typu salami
  • 5 kawałków sera camembert
  • 5 plasterków wędliny - piersi z kurczaka w majeranku
  • 5 pomidorów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sznycle z kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno i nie rozerwać mięsa. Każdy płat oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą.  Na musztardę  kładziemy po plasterku sera żółtego, kawałku sera camembert, wędliny i pomidora suszonego 






Zwijamy roladki, zamykając je za pomocą wykałaczek - zwarcie, tak aby nic nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia.  Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek



Nagrzewamy piekarnik na 160 stopnia z funkcją termoobiegu. Przed włożeniem roladek do piekarnika spryskujemy je oliwą. Pieczemy około 40 minut. 

Smacznego! :)




 

wtorek, 5 stycznia 2016

Sałatka warstwowa konserwowa

Przed nami okres karnawału, zabaw - a co za tym idzie towarzyskich spotkań. Czym więc ugościć naszych gości? Sałatką oczywiście ! Syta, smaczna, a jej przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu :) Pomyślałam, że skoro jest w niej tyle konserwowych składników- to właśnie to słowo najlepiej ją opisze. Nie martwcie się jednak, nie jest ona zbyt kwaśna, gdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak.


Składniki:
  • 6 jajek
  • 300 g szynki konserwowej
  • kukurydza konserwowa
  • 6 ogórków konserwowych
  • słoik selera konserwowego
  • słoik papryki konserwowej
  • puszka ananasa
  • majonez
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę.  Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy przecież mieć wodnistej sałatki :) Przygotowujemy przezroczystą miskę i zaczynamy układać sałatkę następującymi warstwami:

4 jajka na samo dno




Jajka smarujemy warstwą majonezu, a na niego układamy szynkę



Następnie kładziemy równa warstwę selera konserwowego....



... warstwę kukurydzy, na którą ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu...



kolejna warstwa - ogórki konserwowe...



... oraz  róznokolorowa paryka konserwowa




Następnie układamy warstwę ananasa




a na koniec smarujemy ostatnią warstwą majonezu, posypujemy pozostałymi dwoma jajkami oraz posiekanym szczypiorkiem




Smacznego ! :)