niedziela, 28 lutego 2016

Zupa Zalewajka

Zalewajka jest zupą na bazie żurku, która ma bardzo wiele odmian - w zależności od regionu w którym się ją przygotowuje.  

Dla mnie, jest to zupa która zawsze była obecna w moim rodzinnym domu i którą sama chętnie często przygotowuje.  W porównaniu do tej, którą pamiętam z dzieciństwa - moja jest odrobinę zmodyfikowana, ale w końcu magia kuchnia właśnie polega na tym, aby coś zmieniać, ulepszać i kombinować, prawda? :)

Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa i bez problemu można nią zaspokoić nawet największy głód!

Składniki:

  • 4 białe kiełbaski
  • 5 ziemniaków
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 450 ml żurku
  • 200 ml śmietany 30 %
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • majeranek
  • sól 

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na parę godzin.

Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulkę.  Białą kiełbasę kroimy w półplasterki, i podsmażamy razem z cebulką. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni zalewamy wszystko wodą do około 3/4 wysokości garnka. Dodajemy posiekane grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sporą ilość majeranku oraz solimy do smaku.Wszystko gotujemy razem (do czasu aż grzybki będą miękkie).

W osobnym rondelku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy je do garnka z resztą składników. 

Tak przygotowany wywar zalewamy 450 ml żurku. Następnie dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy. 



Smacznego ! :)








niedziela, 21 lutego 2016

Polenta z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem

Polenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie.


Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki polenty
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa aromatyzowana czosnkiem
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek,  pokrojone suszone pomidory i oliwki. Wszystko razem smażymy przez chwilę.





W garnku zagotowujemy 3 szklanki osolonej wody. Na gotującą się wodę wsypujemy powoli polentę i energicznie cały czas mieszamy.  Ponieważ użyłam gotowej polenty tzn specjalnie podgotowanej mąki kukurydzianej - wystarczyły około 3 minuty aby była gotowa. W przypadku przygotowywania polenty zwykłej mąki kukurydzianej trzeba uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Polentę gotujemy do momentu aż stanie się kleista i zacznie odstawać od garnka. 

W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , pieprzem i solą.

Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia.



Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem przekładamy  trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego ! :) 







czwartek, 18 lutego 2016

Czarno-białe muffiny

Dzisiejszy post jest wyjątkowy bo.. urodzinowy ! Tak, tak ! Mój blog obchodzi dzisiaj swoje pierwsze urodziny :) Z tej okazji przygotowałam dla was przepis na czarno - białe muffiny: 


Składniki: (na 24 sztuki):
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 szklanki mleka 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 ml olejku cytrynowego
  •  2 ml olejku rumowego 
  • 3 łyżki kakao
  •  szczypta soli

 Przygotowanie: 

Przygotowujemy dwie miski. Do każdej wsypujemy po 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i po szczypcie soli. Do jednej z nich dodajemy także 3 łyżki kakao i wszystko razem mieszamy. W kolejnych dwóch miskach łączymy ze sobą po 2 jajka, szklankę mleka, 1/4 szklanki oleju. Do pierwszej wlewamy olejek cytrynowy, do drugiej olejek rumowy Do miski z kakao wlewamy składniki z olejkiem rumowym, do drugiej - z olejkiem cytrynowym. Zawartość każdej miski mieszamy. 


Formę do muffin wykładamy papilotami. Nakładamy na przemian łyżkę czarnej masy i łyżkę białej masy - aż do 3/4 wysokości foremek


Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po ostygnięciu możemy posypać je cukrem pudrem

 Smacznego! :)






sobota, 13 lutego 2016

Łosoś zapiekany pod warzywną salsą

Łosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp.

Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. 


Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • sos sojowy
  • sos chili
  • cytryna
  • łyżka masła
  • pół czerwonej papryki
  • jedna czerwona cebula
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą
  • roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem


Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę.



Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu  z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje.



Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie polewamy go warzywną salsą i zapiekamy przez kolejne 5- 8 minut. Następnie kroimy serową roladkę, układamy ją na warzywach i zapiekamy przez 5 minut.




Smacznego ! :) 




poniedziałek, 8 lutego 2016

Sałatka brokułowa z fetą

Uważam, że brokuł i pomidor, to zawsze dobre sałatkowe połączenie. W tej wersji sałatki została ona trochę  przełamana smakiem serka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu.  Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera typu feta
  • 6 ząbków czosnku
  • 220 jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał on czas na  przegryzienie się smaków w lodówce. Jogurt typu greckiego łączymy z dwoma łyżkami majonezu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bazy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Całość najlepiej zamknąć w słoiczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Im dłużej sos będzie się "przegryzał" tym smak będzie bardziej wyrazisty. 

Brokuła dzielimy na małe cząstki, wycinając z niego twarde łodyżki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy ja wrzątek kawałki brokuła. W ten sposób blanszujemy warzywo przez parę minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą.

Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem.

Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić.

Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego ! :) 




 

wtorek, 2 lutego 2016

Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie. 

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.) 
  •  łyżek powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz 
  • curry

Przygotowanie:

 Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry.

Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.

Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie).  Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut.  Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło. 

Smacznego ! :)