niedziela, 27 marca 2016

Mazurek makowy

Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni.  Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :)


Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklanka rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, posiekaną margarynę, cukier puder i 2 żółtka zagniatamy na ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Blaszkę (ja użyłam okrągłej, do tarty) smarujemy margaryną.  Wykładamy ciastem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy do chwili aż mak wchłonie mleko. Następnie mielimy go w maszynce do mielenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do maku. Rodzynki namaczamy ok 10 minut we wrzątku, następnie odsączamy i dodajemy do masy.  Dodajemy również posiekane orzechy i proszek do pieczenia Białka które nam pozostały ubijamy na pianę i dodajemy na sam koniec delikatnie mieszając z pozostałymi składnikami.

Na upieczony kruchy spód wykładamy przygotowaną masę. Wkładamy ciasto  do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy kakao cukier i mleko. Wszystko podgrzewamy mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie wylewamy ją na mazurka.

Mazurka ozdabiamy według uznania, np płatkami migdałów lub innymi słodkimi dekoracjami.


Smacznego ! ;) 







sobota, 26 marca 2016

Wielkanocne drożdzowe zajączki

Zainspirowana reklamą w telewizji postanowiłam w tym roku zrobić coś nowego i upiec na święta drożdżowe zajączki:) Przyznam, że obawiałam się czy podołam aby nadać im odpowiedni kształt i żeby chociaż odrobinę przypominały te sympatyczne zwierzątka :) Myślę że najgorzej nie wyszło, więc postanowiłam się podzielić nimi z wami jednocześnie składając świąteczne życzenia ! Wesołego Alleluja !!!


Składniki: 

  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 80 g masła
  • opakowanie drożdży suszonych
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 6 łyżek wody

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.  Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek.  Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je rozbełtanym jajkiem z wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy z nich uszy. Przyczepiamy do mniejszych kulek za pomocą drewnianego patyczka

Zajączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.

Smacznego ! ;) 











poniedziałek, 21 marca 2016

Sałatka z czerwonej fasoli i żółtego sera

Przygotowanie tej sałatki zajmuje dokładnie chwilę - jednakże warto przygotować ją trochę wcześniej i pozwolić jej trochę poleżeć w lodówce tak aby przeszła smakiem czosnku zawartego w sosie.   Na drugi dzień smakuje znakomicie :)

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 400 g żółtego sera w kostce
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski. Ser żółty kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i mieszamy razem z resztą składników. Przygotowujemy sos:  musztardę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i odstawiamy sałatkę do lodówki.

Smacznego ! ;)







 

środa, 16 marca 2016

Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :)  Zapraszam do spróbowania!

Składniki:

7 filetów śledziowych w oleju
250 g jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki.  Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc. 

Smacznego! ;)





niedziela, 13 marca 2016

Jajka faszerowane tuńczykiem

Powoli zbliżają się święta :)  Zaczynam więc przygotowywać listę przepisów, które chciałabym na nie przygotować. Oczywiście u mnie pojawia się jeden problem - tak wiele pomysłów, a tak mało czasu na ich przygotowanie :)  

A z czym kojarzą się święta? Niezaprzeczalnie z jajkami ! Oprócz pięknie ustrojonych pisanek na naszych stołach na pewno znajdą się różne warianty tego produktu. Jednym z nich mogą być jajka faszerowane. Dzisiaj - chciałabym wam zaproponować bardzo proste i szybkie w przygotowaniu jajka faszerowane tuńczykiem



Składniki: 

  • 6 jajek
  • 70 gram tuńczyka w sosie własnym
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie.

Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy je wzdłuż, na pół - uważając aby nie rozerwać białka. Małą łyżeczką wyjmujemy z połówek jajek żółtka i przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy odsączonego z sosu tuńczyka i wszystko rozgniatamy razem widelcem. Dodajemy majonez sól i pieprz - mieszamy.  Szczypiorek siekamy drobno - połowę dodajemy do masy, połowę zostawiamy do posypania na wierzch. Białka nadziewamy przygotowaną masą. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. 

Smacznego ! :)











czwartek, 3 marca 2016

Rurki z kremem

Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :)  W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne.  Mmm.... :)


Składniki:

kruche ciasto:

1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
200 g śmietany 18 %

krem:

1 litr mleka
1/4 kostki masła
2 jajka
4 żółtka
szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy razem z mąką. Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk - podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości 1 - 1,5 cm. Paseczki nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia).

Przygotowujemy krem.  4 żółtka i 2 jajka miksujemy ze szklanką cukru pudru. Następnie dodajemy do nich 1/4  szklani przesianej mąki pszennej oraz 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Wszystko dobrze mieszamy. Masło podgrzewamy z masłem. Do ciepłego mleka wlewamy powoli mączno-jajeczną masę. Całość cały czas mieszamy, gotując na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać.  Pozostawiamy masę do wystygnięcia.

Rurki wypełniamy kremem - najlepiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.

Smacznego! ;)