sobota, 28 maja 2016

Smażony ryż z jajkiem w towarzystwie kurczaka z brokułami

Ryż? Jajko? Dlaczego nie ! Jest to danie dla tych, którzy cenią sobie bogactwo i smak przypraw, a ja zdecydowanie do takich osób należę :) Połączenie jajka i ryżu może dziwić, jednak zapewniam że w smakuje bardzo dobrze:) Do ryżu, prócz innych przypraw dodałam czerwonej czubricy -  bułgarskiej przyprawy na bazie cząbru z dodatkiem bazylii, tymianku, papryki chili, soli i cukru. Przygotowanie nie trwa długo, więc to świetna propozycja na obiad, gdy nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • oliwa
  • czubrica
  • imbir
  • kolendra
  • czosnek
  • curry
  • kurkuma
  • pieprz cytrynowy
  • koper
  • lubczyk
  • pieprz cayenne
  • natka pietruszki suszona
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła

Przygotowanie.

Ryż gotujemy  w osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie w rondelku rozpuszczamy 50 g masła i przesypujemy do niego ryż. Doprawiamy czubricą, imbirem, kolendrą, czosnkiem, curry, kurkumą, pieprzem cytrynowym, koprem, lubczykiem, natką pietruszki i odrobiną pieprzu cayenne. Przed samym podaniem na talerz roztrzepujemy dwa jajka i mieszamy z gorącym ryżem.

W czasie, gdy ryż się gotuje kroimy filet z kurczaka w kostkę i podsmażamy go na oliwie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, i wrzucamy na nią brokuła podzielonego na małe cząstki. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny  i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego ! ;)








niedziela, 22 maja 2016

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam ! Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :)  Mimo iż rabarbar zaliczany jest do warzyw to doskonale smakuje jako składnik słodkości. Dzisiaj proponuje wam bardzo wilgotne ciacho, przełamane kwasowością rabarbaru i osłodzone chrupiącą kruszonką... niebo w gębie!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 220 gram jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 ml olejku maślano - waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łodyg rabarbaru + łyżka mąki + łyżka cukru

kruszonka:

  • 0,5 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru


Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej i olejek i wszystko mieszamy łyżką. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie włączamy mikser, dodajemy po łyżce mąki i miksujemy ciasto.  Ciasto przelewamy do dużej blaszki (40 x 25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką mąki i łyżką cukru. Następnie przekładamy go na surowe ciasto.

Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki.

Smacznego ! ;)











 

niedziela, 15 maja 2016

Hiszpańska sałatka z pomarańczami i awokado

Pogoda w ten weekend jest nieco kapryśna. Swoją drogą to niesamowite, że w tygodniu oglądamy słońce zza okien zakładu pracy, a gdy już nadejdą wolne dni to wtedy pogoda nie chce z nami współpracować. No cóż.... umilmy więc sobie trochę tą aurę i chociaż na talerzu przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii !  Mnie Hiszpania kojarzy się z pysznymi, słodkimi pomarańczami i to właśnie one są jednym z bohaterów dzisiejszej sałatki!

Składniki: 

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 pomidory
  • 20-22 czarnych oliwek
  • awokado
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Sałatkę przygotowujemy bezpośrednio na talerzach. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Układamy je na talerzu.  Pomidora kroimy na cząstki i układamy na pomarańczy. Następnie kroimy czerwoną cebulę w krążki i równomiernie rozkładamy na pomidorach. Awokado kroimy w kostkę - warto wybrać takie, które nie jest bardzo dojrzałe i nie rozsypało nam się podczas krojenia. Następnie rozkładamy na talerzu czarne oliwki. Rozgrzewamy mocno suchą patelnie i prażymy na niej płatki migdałów (dosłownie przez chwilę, uważając aby się nie spaliły). Dodajemy je na talerz. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy dressingiem przygotowanym z 2 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli i pieprzu.

 Smacznego ! ;) 














 

piątek, 6 maja 2016

Lunch w pracy: sałatka z łososiem, jajkiem i sosem chrzanowym

Dzisiaj piątek !  Zaczynamy weekend ! Mimo tego że weekendy raczej kojarzą się z wypoczynkiem niż pracą, to dzisiaj wracam do dawno nie publikowanej tu serii Lunch w pracy. Kto wie, być może dla kogoś będzie to inspiracja na posiłek do pracy na przyszły tydzień .. ? :)

Składniki: 

  • 2 garści mieszanki sałat
  • 2 jajka
  • 2 rzodkiewki
  • 50 g łososia wędzonego sałatkowego
  • 2 łyżki majonezu
  •  łyżka chrzanu
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

Do lunchboxa wkładamy 2 garści mieszanki sałat.  Na niej układamy łososia podzielonego na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ósemki. Rzodkiewkę kroimy w krążki i także dodajemy do sałatki.  Majonez mieszamy razem z chrzanem, odrobiną soli i pieprzu. Polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę. 

Smacznego ! ;)