sobota, 25 czerwca 2016

Tarta z truskawkami i budyniem

W weekend warto pozwolić sobie na odrobinę słodyczy.. :)  A gdy ta słodycz jest dopełniona sezonowymi owocami - wtedy jest jak w raju! W ostatnich tygodniach chyba we wszystkich domach królują truskawki. Niestety, ich panowanie w tym roku powoli się kończy, warto więc jest wykorzystać te ostatnie dni przygotować ciacho z truskawkami. A ponieważ temperatura za oknem nie zachęca do przesiadywania w kuchni w oparach gorąca - na ratunek przychodzi nam szybciutka w przygotowaniu tarta z truskawkami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 szklanki mleka
  • truskawki
  • polewa do ciasta - smak wg uznania

Przygotowanie:

Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniatamy. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 20 minut do zamrażalnika.

Następnie ponownie zagniatamy ciasto w rękach i wykładamy nich formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 150 stopni przez około 15 minut.

W między czasie  przygotowujemy budyń na 4 szklankach mleka. Gdy trochę ostygnie przelewamy go na tartę. Na wierzch układamy wymyte, obrane i przekrojone na pół truskawki.  Tartę możemy delikatnie okruszyć polewą do ciasta.

Smacznego ! ;) 




 

czwartek, 16 czerwca 2016

Kartoffelsalat - czyli ziemniaczana sałatka idealna do grilla

Dziś już czwartek ... więc za chwilę zaczynamy odliczanie do upragnionego weekendu! Czas więc pomyśleć o przygotowaniach do grilla!  Oprócz smażonych na rozżarzonych węglach smakołyków trzeba przecież przygotować jakieś dodatki. I tu doskonała jest ziemniaczana sałatka, rodem z Niemiec - Kartoffelsalat! Jest ona nieskomplikowana, łatwa w przygotowaniu, wyjątkowo smaczna i bardzo dobrze komponuje się z grillowymi daniami. 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Słoik ogórków kiszonych
  • koperek
  • szczypiorek
  • 4 łyżki majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Młode ziemniaczki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po  ostygnięciu obieramy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich także pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Mieszamy ze sobą majonez, jogurt, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki z ogórkami. Na koniec dodajemy posiekany koperek i szczypiorek - ilość wg uznania - tak jak lubimy najbardziej :) Wszystko mieszamy.

Smacznego ! ;) 






 

niedziela, 12 czerwca 2016

Czerwona jajecznica z pomidorami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia !  Jestem zdecydowanie za zasadą śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie powinno być jak najbardziej pożywne i dające nam energię na resztę dnia.  Jedzenie jajek zdecydowanie temu sprzyja ale .. ile można jeść zwykłą, banalną jajecznicę? Okazuje się że wystarczy odrobinę ją ulepszyć a powstaje zupełnie inne danie! W przepisie wykorzystałam pomidory z puszki - to szybsza wersja. Jeśli macie więcej czasu jak najbardziej możecie użyć świeżych pomidorków pokrojonych w kostkę.

Składniki:


  • 6 jajek
  • 6 plasterków drobiowej szynki
  • 1 cebula
  • masło
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy razem z szynką.  Gdy się podsmażą, odsączamy pomidory z soku i smażymy wszystko razem na patelni. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.W osobnej miseczce rozbijamy jajka, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem.  Gdy pozostałe składniki się podsmażą dolewamy do nich jajka i mieszamy aż do ścięcia się jajek. Na koniec, przed podaniem - wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Smacznego! ;)






 

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kolorowa zapiekanka makaronowa pod serową pierzynką

Kolorowo mi .... :) a wszystko za sprawą kolorowych makaronów! W tej zapiekance użyłam dwóch rodzajów - ponieważ akurat takie pozostały w mojej kuchni i pozostawiłam  je wykorzystać :) Możecie użyć każdego rodzaju makaronu - grunt żeby był kolorowy - bo na tym właśnie w tej zapiekance nam zależy. Cała reszta to już kwestia naszej inwencji twórczej, naszych smaków i upodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:)

Składniki:

  • 300 g szynki wieprzowej bez kości
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 szklanki kolorowego makaronu
  • puszka groszku konserwowego
  • 200 g. śmietany 18%
  • 125 g. mozzarelli
  • 200 g. sera typu feta w kostkach
  • 1 pomidor
  • świeże oregano
  • świeży majeranek
  • świeży rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju wraz z posiekanymi świeżymi ziołami: oregano, majerankiem i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Następnie 200 g śmietany doprawiamy solą i pieprzem i  wylewamy ją na groszek. na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w półplasterki mozzarelle oraz rozrzucamy kostki fety. Na górze rozkładamy pokrojonego w plastry w pomidora i posypujemy całość ziołami prowansalskimi.  Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego! ;)