niedziela, 31 lipca 2016

Roladki z cukinii z kremowym serkiem i łososiem

Podczas zakupów wpadł mi w ręce kremowy serek Arla Apetina. Zaciekawił mnie jego smak - połączenie rukoli i pesto.  Postanowiłam wykorzystać go w bardziej kreatywny sposób niż po prostu poprzez zjedzenie go z pieczywem :) A ponieważ cukinia zaczyna królować na warzywnych straganach - zdecydowałam się połączyć ja wraz z tym pysznym serkiem - rukolą, pesto oraz oliwkami i łososiem.  Przystawka ta świetnie nadaje się na przyjęcia. A  połączenie smaku łososia z serkiem oraz rukoli smakuje po prostu obłędnie!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • czarne oliwki
  • rukola
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. a pomocą nożyka do sera lub obieraczki do warzyw kroimy ją na paski.  Układamy paski cukinii na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy cukinię z dwóch stron oliwą z oliwek i wkładamy na 5 minut do piekarnika.

Kremowy serek łączymy z dwoma łyżeczkami pesto i rozsmarowujemy go na paskach cukinii. Jeśli któryś z pasków nam się przerwie - możemy położyć na sobie dwa paski.  Na połowie paska kładziemy rukolę oraz kawałek wędzonego łososia. Na początku paska układamy czarną oliwkę i ściśle zwijamy w rulonik. Spinamy ją wykałaczką - celując w oliwkę.

Smacznego ! ;)






 

Twoja kuchnia ma to coś

piątek, 29 lipca 2016

Makaronowa pizza z patelni

Pizza z makaronu ? Do tego upieczona na patelni? Dlaczego nie ! :)

Gdy przyglądałam się przepisom na tą potrawę na różnych forach kulinarnych, zauważyłam, że często do jej przygotowania używa się tradycyjnego makaronu spaghetti. Ja postanowiłam go nieco zmodyfikować - dodając chiński makaron. Jego konsystencja oraz właściwości sprawiają, że gdy podpieczemy go na patelni - nic się nie rozsypuje, spód jej zwarty i  w rezultacie całość wygląda niezwykle apetycznie! Oczywiście - tak jak w przypadku tradycyjnej pizzy przygotować ją możemy z naszymi ulubionymi składnikami. Moja powstała zgodnie z zasadą - biorę to co mam w lodówce ;)

Składniki:

  • 250 makaronu chińskiego mie
  • 2 jajka
  • 2 plasterki salami
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • 10 papryczek jalapeno
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 20 czarnych oliwek
  • ketchup
  • tłuszcz roślinny do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy parę minut aż zmięknie. Odcedzamy z nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy razem ze szczyptą soli i pieprzu przelewamy do makaronu. Wszystko mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu roślinnego do smażenia i przekładamy makaron. Wyrównujemy go łyżką tak aby powstał nam płaski spód.  Gdy spód się delikatnie przypiecze przykładamy do patelni talerz i energicznym ruchem zdejmujemy spód i odwracamy go na drugą stronę.

Na wierzchu rozprowadzamy za pomocą łyżki ketchup. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy równomiernie. Przykrywamy na chwilę przykrywką. W międzyczasie kroimy resztę składników na mniejsze cząstki - salami, pomidorki oliwki i jalapeno.   Zdejmujemy przykrywkę, układamy je na mozzarelli i znów przykrywamy na parę minut. Gdy składniki się podgrzeją posypujemy ziołami prowansalskimi i podajemy na stół.

Smacznego ! ;) 











czwartek, 21 lipca 2016

Steki z tuńczyka z salsą z cukinii


Polędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne, delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni. Sam tuńczyk jest niezwykle dobry sam w sobie i naprawdę nie trzeba zbytnio kombinować z doprawianiem go.  Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to  zniewalający smak tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca mu salsa -  jest idealnym jego uzupełnieniem!



Składniki

  • 2 steki z tuńczyka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • kolorowy pieprz
  • sól
Salsa:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką smarujemy steki. Odstawiamy na około 20 minut.  Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po 3 -4 minuty z  każdej strony.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy paprykę - także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem, solą i cukrem. W ostatniej kolejności dodajemy pomidora pokrojonego w kosteczkę, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu.

Smacznego ! ;)






sobota, 16 lipca 2016

Placki cukiniowo - marchewkowe z kozim serkiem

Lubicie placki ziemniaczane? Dzisiaj chciałabym wam polecić placki, które co prawda nie posiadają w swoim składzie ziemniaków - ale z pewnością będą pyszną alternatywą dla wszystkich plackożerców :) Podanie ich z kozim, lekko słonym serkiem sprawia - że to połączenie tworzy razem pyszną kompozycję!

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 6 młodych marchewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 125 g koziego sera
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cukinie i marchewki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do starkowanych warzyw. Do nich dodajemy jajko oraz mąkę pełnoziarnistą. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się być zbyt rzadka - możemy dodać więcej mąki. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju -  na złoty kolor.

Placuszki układamy na talerzu, przesmarowując je kozim serkiem. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem zmieszanym z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego ! ;)







sobota, 2 lipca 2016

Sniadaniowe jajeczne muffiny

Takie muffinki to doskonała propozycja na efektowne śniadanko :)  Są niezwykle sycące i z pewnością dodadzą nam energii na cały dzień! Do dzieła!

Składniki:

(na 8 muffinek)

  • 150 g szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 16 zielonych oliwek
  • 16 kulek mini mozzarelli
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i pietruszką (przyprawa)
  • masło

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - w tym czasie przygotowujemy nasze danie. Szynkę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonymi pomidorami. Szynkę z cebulą przesypujemy do jajek i mieszamy.

Na dnie formy do muffin wlewamy po dużej łyżce masy jajecznej. Na nią układamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną oraz pokrojone w plasterki oliwki. Dopełniamy formy resztą masy jajecznej.

Na wierzch do każdej kokilki wkładamy 2 kulki mozzarelli przecięte na pół oraz układamy po połówce koktajlowego pomidorka

Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut.

Smacznego ! ;)