czwartek, 29 września 2016

Mus z pieczonej dyni na zimę

Za oknami piękna, złota jesień.  Jesień to w mojej kuchni czas przetworów!  W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa  w zimę!  :) Co prawda, można  pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam się przygotować mus z pieczonej dyni. Teraz wystarczy otworzyć zimą słoiczek, doprawić ulubionymi przyprawami  i rozkoszować się smakiem jesieni. Ja w tym roku zostałam obdarowana dynią, która miała ... przeogromne rozmiary :) Co widać na zdjęciu! W związku z tym będzie dużo dobroci w mojej spiżarni :) :) :)

Składniki

  • dynia

Przygotowanie 

Dynię kroimy na mniejsze cząstki, mogą być plastry. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blasze układamy dynię i pieczemy do momentu aż będzie miękka. Następnie odcinamy od niej skórę i wszystko blendujemy blenderem na jednolity mus. Wkładamy go do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy przez 20-30 minut od momentu zagotowania się wody

Smacznego ! :)








środa, 21 września 2016

Gulasz z polędwiczek z kurczaka

Gdy myślimy gulasz - do głowy przychodzi nam - gulasz z szynki, gulasz z łopatki- a przecież możemy też przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła!

Składniki

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 kromki chleba razowego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka słodka
  • olej

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Smacznego ! ;)