niedziela, 30 października 2016

Mini Caprese

Chyba każdy zna popularną włoską sałatkę Caprese. Pokrojone plastry pomidorów oraz mozzarelli ułożone na przemian, polane sosem z oliwy z oliwek i udekorowana liśćmi bazylii. Kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować wariację na temat tej klasycznej sałatki - podanej w formie efektownej przystawki.

Składniki:

  • opakowanie pomidorków koktajlowych (najlepiej wybrać te nieco większe)
  • opakowanie kulek mini mozzarelli 
  • świeża bazylia
  • krem balsamiczny
  • oliwa
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki myjemy, suszymy i odcinamy ich górę. Małym nożykiem nacinamy środek i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. 

Do każdego pomidorka wlewamy odrobinę kremu balsamicznego. Następnie odrywamy po dużym liściu bazylii i wkładamy do pomidorka  tak aby wystawał ponad niego. Do środka pomidorków wkładamy mini mozzarelle. 

Na koniec oprószamy pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą

Smacznego ! ;)

 





niedziela, 23 października 2016

Sałatka Meksykański Król Imprezy

Sałatka z koroną.... z chipsów tortilla :-)  Wygląda bardzo efektownie i doskonale sprawdzi się podczas każdej imprezy.  Lubię ją ze względu na to, że w porównaniu do innych warstwowych sałatek przygotowuje się ją stosunkowo szybko.  A to dlatego, że nie ma w niej zbyt wiele do krojenia. Warto przygotować ją parę godzin wcześniej, po to by poszczególne warstwy się ze sobą przegryzły. Na sam koniec przed podaniem na stół układamy ostatnią warstwę - z chipsów tortilla. Jeśli zrobimy to wcześniej prawdopodobnie straciły by swoją chrupkość - a przecież nie chcemy tego pozbawić naszego króla :-) :-) :-) 

Składniki:

  • Pół główki sałaty lodowej
  • 4 pomidory
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g pieczarek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • Puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 500 g gęstego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g żółtego sera
  • Paczka chipsów tortilla
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotowujemy dużą przezroczystą miskę. Na jej dnie układamy porwaną na małe kawałki sałatę lodową


Pomidory kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie



Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego smażymy przez chwilę i przekładamy do miski



Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Na koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy do miski.




Następnie układamy warstwę kukurydzy


Oraz warstwę czerwonej fasoli


Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wylewamy na fasolę.  




Ser żółty ścieramy na najgrubszych oczkach i rozprowadzamy na sosie.



Sałatkę wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem na stół dekorujemy brzegi miski tortillami tworząc w ten sposób koronę. Resztę chipsów kruszymy i układamy na wierzchu  sałatki.

Smacznego ! :)









wtorek, 11 października 2016

Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Czasem mam tak ..., że mam tak zwaną fazę na szpinak :) Wtedy dosłownie mogłabym go jeść łyżkami! No ale zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z naleśnikami, pierogami lub... makaronem. I właśnie taką makaronową propozycję chciałabym wam dzisiaj przedstawić. Przepis szybki a smaczny !


Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 450 g mrożonego  szpinaku
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

 Masło czosnkowe rozpuszczamy w rondelku.  Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony szpinak, przykrywamy rondelek i zagotowujemy.  Suszone pomidory kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietankę, sól, pieprz - wszystko zagotowujemy. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu i mieszamy z sosem. 

Smacznego ! ;)














piątek, 7 października 2016

Ketchup z cukinii

Ostatnio napastuje was przepisami na przetwory, nie macie już dość ? ;) Mam nadzieję, że nie ! Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Tym razem pod postacią naprawdę smakowitego ketchupu z cukinii.  Mnie zasmakował bardzo :) W mojej wersji jest lekko pikantny, ale oczywiście możecie pokombinować z przyprawami tak aby osiągnąć zadowalający was smak.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 4 duże cebule
  • garść soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 500 g przecieru z pomidorów
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj niezwykle pomocna. Obieramy cebulę i także trzemy na tarce. Całość mieszamy w garnku i zasypujemy garścią soli. Zostawiamy na noc - w lodówce.

Na drugi dzień  wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Następnie dodajemy cukier, ocet i wszystko mieszamy. Gotujemy przez około 20 minut. 

Dodajemy koncentrat, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę .

Ketchup umieszczamy w słoiczkach i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut.

Smacznego! ;)
 
 
 



 
 

niedziela, 2 października 2016

Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę

Mój tegoroczny urlop miałam we wrześniu i w związku z tym podczas niego powstało w mojej kuchni wiele przetworów na zimę. Także teraz będę was raczyć pomysłami na to .. co można zamknąć w słoiczkach na zimę. W tym roku jest urodzaj na cukinię, więc oprócz marynowanej cukinii w curry postanowiłam przygotować także leczo. Można je spożywać na zarówno na zimno jak i na ciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe.  Mnie z takiej  ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach).

Składniki:

  • 6 cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 8 czerwonych papryk
  • 5 kg pomidorów Lima
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na oleju. Ja wykorzystałam do tego woka. Następnie paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do lekko podsmażonej cebulki. Dodajemy kilka liści laurowych, ziela angielskiego, i ziarnistego pieprzu. Cukinię - jeśli to koniecznie oczyszczamy z pestek oraz obieramy ze skórki. Kroimy ją w kostkę i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu aż cukinia zmięknie.  Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut.

Smacznego ! :)