niedziela, 27 listopada 2016

Krewetkowe Kielichy

Dzisiejszy post jest postem ... nr 100 :)  Aby to uczcić weźmy kielichy w dłoń ! Nie byle jakie - bo wypełnione samymi dobrociami.


Składniki:


  • 100 g makaronu Soba Noodle
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • sos sojowy
  • sos chili słodki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • 12 czarnych oliwek
  • kiełki rzodkiewki


Przygotowanie:

Przygotowujemy 4 kieliszki (do wina).   Makaron Soba Noodle - cienki brązowy makaron z mąki gryczanej gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i przesmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy krewetki i całość smażymy przez parę minut. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do krewetek. Doprawiamy sporą ilością sosu sojowego i sosu chili.

Na dnie kieliszków układamy makaron. Na nim układamy krewetki ze sporą ilością sosu.  Następnie kroimy pomidorki koktajlowe na pół i wkładamy do kieliszków. Cebulę czerwoną siekamy w półplasterki, awokado w paski. Wszystko układamy w kielichach. Na górze kładziemy czarne oliwki oraz dekorujemy kiełkami rzodkiewki 

Smacznego ! ;)








niedziela, 20 listopada 2016

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimak, ślimak pokaż rogi ... dam Ci sera na pierogi !

Co prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak.  No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :)

Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości :)

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 6 - 8 plasterków szynki konserwowej
  • 6-8 plasterków żółtego sera
  • ketchup



Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i rozkładamy na blacie.  Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy ketchup.  Na szerszym boku ciasta układamy kawałki szynki a następnie kładziemy na niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ślimaczki podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym, sosem czosnkowym, sosem koktajlowym - lub innym ulubionym ;)



Smacznego ! ;)








niedziela, 13 listopada 2016

Ogórki faszerowane serkiem z migdałami

Dzisiaj, kolejna propozycja, która dobrze sprawdza się gdy odwiedzają nas goście. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a z pewnością bardzo efektownie prezentuje się na stole.  Poza tym połączenie ogórka i śmietankowego serka - zawsze smakuje wybornie ! :)

Składniki:

  • 2 duże proste ogórki
  • 1 serek śmietankowy
  • 4 łyżeczki migdałów w płatkach
  • czerwony kawior
  • szczypiorek 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obieramy ze skóry, i kroimy na około 3 - centymetrowe kawałki.  W każdym z kawałków delikatnie nacinamy nożykiem miąższ i usuwamy go - uważając aby zostawić dno ogórka. 

Serek śmietankowy łączymy z posiekanymi drobno migdałami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Ogórki nadziewamy przygotowanym serkiem. Wierzch każdego dekorujemy odrobiną kawioru.

Gałązki szczypiorku blanszujemy - wkładamy je na około 10 sekund do wrzątku a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Ozdabiamy nim każdy ogórek

Smacznego ! ;)





wtorek, 8 listopada 2016

Szybki i prosty chleb z żurawiną

Pieczenie chleba było czymś, co zawsze mnie przerażało. Jedyne do czego się ograniczałam to upieczenie chleba w specjalnie przeznaczonym do tego automacie - które polegało na wsypaniu składników i włączeniu maszyny :) Zmieniło się to, gdy wypróbowałam ten przepis! Okazało się bowiem, że można upiec naprawdę smaczny chleb w ekspresowym tempie ! Zachęcam was do wypróbowania ! 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 torebki suchych drożdży
  • 4 łyżki otrębów żytnich
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • trochę tłuszczu i bułki tartej - do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Drożdże wsypujemy do ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę minut

Mąkę pszenną, otręby, cukier, sól, żurawinę i zioła prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce. Następnie wlewamy wodę z drożdżami.  Wszystko mieszamy za pomocą łyżki do uzyskania zwartej masy. Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut.

Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy jeszcze na parę minut w ciepłym miejscu

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. 

Smacznego ! ;)




sobota, 5 listopada 2016

Krem dyniowo - marchewkowy

Gdy na dworze zimno, pada, a dni są coraz krótsze na ratunek przychodzi ... rozgrzewająca  i sycąca zupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :)

Składniki:

  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 10 marchewek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • miód
  • pieprz chili cayenne
  • sól
  • kurkuma

Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut. 

Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera.

Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy.  Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 

Smacznego ! ;)