poniedziałek, 26 grudnia 2016

Sałatka mimoza ( warstwowa z tuńczykiem)

Jajeczne sałatki bardzo kojarzą mi się ze świętami. Moją ulubioną bez której nie wyobrażam sobie świąt jest sałatka pieczarkowa ! Lecz dzisiaj - mała odmiana - sałatka mimoza ! Przygotowana z dużą ilością jajek, ułożona warstwowo - znakomicie sprawdzi się zarówno na wigilii, jak w dalsze dni świat, a także w każdy inny nieświąteczny dzień.


Składniki:


  • 6 jajek
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • majonez
  • 100 g masła
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Przecinamy na pół i oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na tarce, żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach. Masło zamrażamy w lodówce. Cebulę kroimy w kosteczkę i sparzamy wrzątkiem. W przezroczystej misce układamy sałatkę następującymi warstwami:

białka, oprószone solą i pieprzem
żółty ser
warstwa majonezu
1 puszka tuńczyka
zamrożone masło starte na tarce (na dużych oczkach)
cebula
1 puszka tuńczyka
majonez
żółtka



Smacznego ! ;) 








środa, 21 grudnia 2016

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

Idą, idą święta ... :) Z pewnością w waszych domach trwają już gwiazdkowe przygotowania - w końcu wigilia tuż tuż ! W moim domu nie jedną z obowiązkowych potraw tego dnia jest kapusta z grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :)

Składniki:


  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400 g grochu łuskanego
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • masło
  • kostka grzybowa
  • sos sojowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka kminku



Przygotowanie:

Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy go w tej samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy aż staną się miękkie.

Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Grzyby siekamy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy.

W dużym garnku łączymy ze sobą kapustę, groch oraz cebulę z grzybami. Wszystko podlewamy delikatnie wodą.  W moździerzu ucieramy ze sobą pieprz ziarnisty, majeranek, sól i kminek. Dodajemy do kapusty.  Doprawiamy sosem sojowym. Wszystko gotujemy 2-3 godziny na wolnym ogniu, mieszając i uważając aby się nie przypaliła - w razie potrzeby możemy ją podlewać wodą.  Na sam koniec dodajemy do kapusty 1/4 kostki masła i wszystko mieszamy. 

Smacznego ! ;)







sobota, 17 grudnia 2016

Rumowe Tiramisu

Któż nie zna tego pysznego deseru ! Przepisów na tiramisu jest co niemiara ! Może on przyjmować rożne kształty i rozmiary.  Osobiście znałam taki, do którego koniecznie dodaje się amaretto. Ponieważ nie posiadałam go w domu postanowiłam trochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :) 


Składniki:


  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 6 żółtek jaj
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml kawy
  • 5 ml aromatu rumowego do ciasta
  • kakao do posypania



Przygotowanie:

Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone.  Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu oprószamy kakao. 

Smacznego ! ;) 






niedziela, 11 grudnia 2016

Policzki wołowe

Odnoszę wrażenie, że policzki wołowe są  mięsem, które nie należy do najbardziej popularnych wśród sklepowych lad.  Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso.


Składniki:

  • 400 g policzków wołowych 
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 5 marchewek
  • 8 gałązek selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • czerwone półsłodkie wino

Przygotowanie:

Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i krótko obsmażamy na oleju.  Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka.  Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez 3 godziny w 160 stopniach w piekarniku.  Następnie wyjmujemy policzki, a resztę warzyw miksujemy blenderem - tworząc w ten sposób warzywny mus. Policzki podajemy wraz z winno - warzywnym musem

Smacznego ! ;)