czwartek, 30 marca 2017

Udziec z indyka miodowo - musztardowy

Brakuje wam pomysłu na weekendowy obiad? Proponuję rozpływający się w ustach, bardzo delikatny udziec z indyka! Przygotowanie nie wymaga wiele trudu - przygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna !


Składniki:


  • 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • ostra papryka
  • łyżka sosu sojowego



Przygotowanie:

Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy razem w miseczce. Następnie nacieramy nim dokładnie udziec.  Zostawiamy w misce na noc.

Na następny dzień przekładamy udziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny.

Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem. 

Smacznego ! ;)











sobota, 18 marca 2017

Tartinki z kozim serkiem i pomidorkami

Do przygotowania tych tartinek będziecie potrzebować dosłownie ... ok 25 minut :) z czego 15 minut to czas pieczenia! Lubicie takie szybkie przepisy? Ja uwielbiam ! Ekspresowo, efektownie i smacznie - czego chcieć więcej :) 

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa z oliwek
  • 100 g serka koziego
  • kilka pomidorków cherry
  • kawałek czerwonej papryki
  • czarny sezam
  • oregano
  • sól


Przygotowanie:

Zaczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do 200 stopni. W między czasie schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy za pomocą foremki (bądź szklanki) równe kółka.  Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kółka skrapiamy odrobiną oliwy. Na każde z nich kładziemy krążek serka koziego, plasterek pomidorka cherry oraz kawałek czerwonej papryki. Całość posypujemy czarnym sezamem, suszonym oregano oraz oprószamy solą. Pieczemy przez 15 minut.

Smacznego ! ;)












środa, 8 marca 2017

Sałatka gyros

Sałatka gyros jest jedną z najbardziej popularnych sałatek. Jednocześnie jest niezwykle smaczna, aromatyczna i syta! Dobrze sprawdza się nie tylko na wszelakich przyjęciach ale także bez szczególnej okazji. 




Składniki:


  • 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • olej
  • 1 duża czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • słoik ogórków konserwowych
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • ketchup




Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy. Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy na dno przezroczystej miski.


Sałatkę układamy warstwowo. Na kurczaku układamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Na niej rozsmarowujemy warstwę majonezu. Następnie układamy warstwę kukurydzy. Na kukurydzy rozsmarowujemy warstwę ketchupu. Następnie układamy warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych.  Następnie układamy poszatkowaną kapustkę pekińską i całość wypełniamy warstwą majonezu.  Można także udekorować ketchupem ;)

Smacznego ! ;)