Nie tylko ze względu na ich przepyszny smak, ale także z racji prostoty i szybkości ich przygotowania ! Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
Składniki:
- 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi)
- 200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli)
- 100 g masła
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- sól
Przygotowanie:
Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją.
Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli.
Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz