Rabarbar i Barbara! Istny łamaniec językowy !
Ponieważ właśnie takie noszę imię - Barbara - to tym bardziej rozbawił mnie ten zlepek słów odnaleziony w piosence, której słowa brzmią:
Raz Barbara szła do baru
wypić kompot z rabarbaru.
A w tym barze: "Żal nam, ale
dziś kompotu nie ma wcale!"
Jest barszczyk z uszkami
i pieróg z rogami,
jest sękacz z sękami
i kołacz z kołkami,
jest rosół z okami,
zakalec na palec,
lecz kompotu z rabarbaru
dla Barbary nie ma wcale!
A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :)
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 180 g śmietany 12 %
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1,1 litra mleka
- 3 budynie waniliowe (bez cukru)
- 7 łyżek cukru
Oraz:
- 8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg)
Przygotowanie:
Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką o wymiarach 40 x 25 cm.
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem
850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu. Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie i cukier i całość mieszamy trzepaczką. Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia. Rabarbar zalewamy gorącym budyniem.
Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego ! :)
Średnio lubię ciasto z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń