czwartek, 4 czerwca 2015

Rabarbarowe Ciasto Barbary :)

Rabarbar i Barbara! Istny łamaniec językowy !

Ponieważ właśnie takie noszę imię - Barbara - to tym bardziej rozbawił mnie ten zlepek słów odnaleziony w piosence, której słowa brzmią:

Raz Barbara szła do baru
wypić kompot z rabarbaru.
A w tym barze: "Żal nam, ale
dziś kompotu nie ma wcale!"
Jest barszczyk z uszkami
i pieróg z rogami,
jest sękacz z sękami
i kołacz z kołkami,
jest rosół z okami,
zakalec na palec,
lecz kompotu z rabarbaru
dla Barbary nie ma wcale!


A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :)

Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 180 g śmietany 12 %
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


 Masa:
  • 1,1 litra mleka
  • 3 budynie waniliowe  (bez cukru)
  • 7 łyżek cukru 

Oraz: 

  • 8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg)

Przygotowanie:

Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką o wymiarach 40 x 25 cm.


Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wysypujemy go na blachę wyłożoną ciastem


850 ml mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu.  Do pozostałej ilości mleka wsypujemy budynie i cukier i całość mieszamy trzepaczką.  Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia.  Rabarbar zalewamy gorącym budyniem.


Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.





Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego ! :)




1 komentarz: