Zielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:)
Składniki:
- 200 gram makaronu spaghetti
- 250 gram mielonego mięsa z indyka
- połowa cytryny
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 gałązki natki pietruszki
- słoiczek sosu pesto zielonego
- 250 ml śmietanki 30%
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- parę listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek
Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Odcedzając makaron zostawiamy sobie
około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie
kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i
delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Smacznego! :)
Świetny ten sos :)
OdpowiedzUsuń