Składniki:
- 250 g krewetek koktajlowych
- około 6 szklanek wody
- 2 czerwona cebula
- 1 nieduża żółta papryka
- 2 pory sałatkowe
- szklanka marchewek typu baby
- szczypiorek
- oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili
- 6 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayennne
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 ml mleczka kokosowego
- makaron sojowy
Przygotowanie:
Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut
Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki. Pora kroimy w plastry.
Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami.
Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce.
Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli.
Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego ! :)
O tak! Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuń