Dynia jest skarbnicą wartości odżywczych. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Do tego wszystkiego jest pozbawiona sodu i niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal ! ). Co więc można z niej stworzyć? Na przykład Dyniowe Gnocchi ! :)
Składniki:
- jedna średniej wielkości dynia
- 10 średnich ziemniaków
- mąka pszenna
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- jedno jajko
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki masła
- rukola
- marynowana dynia
- rozmaryn
- sól
- ser podpuszkowy np. Gran Biraghi
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków.
Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy jajko, szczyptę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i na początku szklankę przesianej mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, sukcesywnie dodając pszenną mąkę zgodnie z zasadą "tyle ile ciasto zabierze". Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło.
Ciasto formujemy w wałki i kroimy je na ukos nożem. Każde gnocchi lekko przyciskamy widelcem, tworząc w ten sposób wzorek.
Gnocchi gotujemy na osolonej wodzie. Gdy wypłyną odcedzamy je i rozpuszczamy w tym samym garnku masło. Wrzucamy gnocchi do masła. Podajemy na rukoli i posypujemy pokrojoną w kostkę dynią marynowaną i podpuszczkowym serem.
Smacznego! :)
Oj jakie pyszotki!
OdpowiedzUsuń