niedziela, 25 października 2015

Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią

Sezon na potrawy z Dyni w pełni !

Dynia jest skarbnicą wartości odżywczych. Jest bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Do tego wszystkiego jest pozbawiona sodu i niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal ! ).  Co więc można z niej stworzyć? Na przykład Dyniowe Gnocchi ! :)


Składniki:

  • jedna średniej wielkości dynia
  • 10 średnich ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jedno jajko
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • rukola
  • marynowana dynia
  • rozmaryn
  • sól
  • ser podpuszkowy np. Gran Biraghi 

Przygotowanie: 

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.



W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych ziemniaków.




Do połączonych ziemniaków z dynią dodajemy jajko, szczyptę soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i na początku szklankę przesianej mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto, sukcesywnie dodając pszenną mąkę zgodnie z zasadą "tyle ile ciasto zabierze". Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło.



Ciasto formujemy w wałki i kroimy je na ukos nożem. Każde gnocchi lekko przyciskamy widelcem, tworząc w ten sposób wzorek.







Gnocchi gotujemy na osolonej wodzie. Gdy wypłyną odcedzamy je i rozpuszczamy w tym samym garnku masło. Wrzucamy gnocchi do masła. Podajemy na rukoli i posypujemy pokrojoną w kostkę dynią marynowaną i podpuszczkowym serem.

Smacznego! :)






Sposób na dynię 2015

1 komentarz: