W weekend warto pozwolić sobie na odrobinę słodyczy.. :) A gdy ta słodycz jest dopełniona sezonowymi owocami - wtedy jest jak w raju! W ostatnich tygodniach chyba we wszystkich domach królują truskawki. Niestety, ich panowanie w tym roku powoli się kończy, warto więc jest wykorzystać te ostatnie dni przygotować ciacho z truskawkami. A ponieważ temperatura za oknem nie zachęca do przesiadywania w kuchni w oparach gorąca - na ratunek przychodzi nam szybciutka w przygotowaniu tarta z truskawkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 4 szklanki mleka
- truskawki
- polewa do ciasta - smak wg uznania
Przygotowanie:
Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniatamy. Gdy składniki się połączą ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 20 minut do zamrażalnika.
Następnie ponownie zagniatamy ciasto w rękach i wykładamy nich formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 150 stopni przez około 15 minut.
W między czasie przygotowujemy budyń na 4 szklankach mleka. Gdy trochę ostygnie przelewamy go na tartę. Na wierzch układamy wymyte, obrane i przekrojone na pół truskawki. Tartę możemy delikatnie okruszyć polewą do ciasta.
Smacznego ! ;)
Świetna tarta :)
OdpowiedzUsuń