Kolorowo mi .... :) a wszystko za sprawą kolorowych makaronów! W tej zapiekance użyłam dwóch rodzajów - ponieważ akurat takie pozostały w mojej kuchni i pozostawiłam je wykorzystać :) Możecie użyć każdego rodzaju makaronu - grunt żeby był kolorowy - bo na tym właśnie w tej zapiekance nam zależy. Cała reszta to już kwestia naszej inwencji twórczej, naszych smaków i upodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:)
Składniki:
- 300 g szynki wieprzowej bez kości
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 szklanki kolorowego makaronu
- puszka groszku konserwowego
- 200 g. śmietany 18%
- 125 g. mozzarelli
- 200 g. sera typu feta w kostkach
- 1 pomidor
- świeże oregano
- świeży majeranek
- świeży rozmaryn
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju wraz z posiekanymi świeżymi ziołami: oregano, majerankiem i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Następnie 200 g śmietany doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy ją na groszek. na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w półplasterki mozzarelle oraz rozrzucamy kostki fety. Na górze rozkładamy pokrojonego w plastry w pomidora i posypujemy całość ziołami prowansalskimi. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Pychotki!
OdpowiedzUsuń