Składniki:
Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe
- 1 koszyk truskawek (około 2 kg)
- szklanka cukru
- szklanka cukru żelującego
Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi
- 1 koszyk truskawek (około 2 kg)
- szklanka cukru
- szklanka cukru żelującego
- 6 kiwi
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe
1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku.
3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę do słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięcia
Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi
Powtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu cukru żelującego i zgęstnieniu soku dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki kiwi, pokropione sokiem z cytryny. Następnie przelewamy gorące konfitury do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem - pozostawiając do ostygnięcia
Smacznego!:)
Ja swoje konfitury już zeżarłam. Na zimę nic nie zostało:-(((
OdpowiedzUsuńjeszcze jest szansa zrobić następne ! :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś chętnię wpadnę wypróbować obu wersji :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :))
OdpowiedzUsuńCiekawe, takiego dżemu to ja jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCzy otwierałaś już tą konfiturę z kiwi?
OdpowiedzUsuńhttp://karczmahonorietty.blogspot.com
Jeszcze nie :) a co?
OdpowiedzUsuń