Owoc kaki, inaczej zwany persymona jest niezwykle soczysty i smaczny. Ze smakiem można go zjeść w czystej postaci, ale jest także doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować kaki jako składnik sałatki, którą oczywiście po zamknięciu w lunchboxie można zabrać do prac lub szkoły i tym sposobem cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem poza domem.
Składniki:
- 1/2 szklanki makaronu Arcobaleno (kolorowe muszelki)
- owoc kaki ( na jedną porcję wystarczy około połowa)
- około 2 garści mieszanki sałat (endywia frisee, endywia esarola, cykoria radicchio)
- parę sztuk pomidorków koktajlowych
- 10 kulek mini mozzarelii
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Na dnie lunchboxa układamy mieszankę sałat. Do pustego słoiczka wlewamy musztardę, miód i oliwę. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy aż do połączenia się wszystkich składników. Gotujemy makaron i układamy go na sałacie. Następnie wlewamy sos. Owoc kaki obieramy tak samo jak jabłko, a następnie kroimy go w słupki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na sałatę i makaron polane sosem układamy kaki, pomidorki i kulki mozzarelli.
Smacznego! :)
Pierwszy przepis na kaki jaki widzę, zawsze jadłam samo :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować w takim połączeniu :)
OdpowiedzUsuń