Składniki:
- 2 szklanki odmrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1/2 łyżeczki soli
- opakowanie serka wiejskiego
- owoc granatu
- olej
Przygotowanie:
Łączymy szpinak z mąką rozbełtanymi jajkami, mlekiem, wodą i solą. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Ja początkowo dodaje na nią odrobinę oleju - lecz później, gdy patelnia jest już wystarczająco rozgrzana nawet nie jest on potrzebny aby usmażyć naleśniki. Usmażone naleśniki zwijamy wg uznania w trójkąty lub ruloniki.
Pokrywamy je serkiem wiejskim i posypujemy pestkami granatu. Aby szybko wyłuskać pestki granatu warto przeciąć go na pół, a następnie uderzać w jego skórkę nad miską wałkiem lub tępą stroną noża.
Smacznego! :)
Ale super, uwielbiam szpinak!
OdpowiedzUsuń