środa, 8 lipca 2015

Konfitury truskawkowe w dwóch odsłonach

Truskawki mają się już ku końcowi... Wielka szkoda !  Postanowiłam więc zamknąć ich smak w słoiczkach, tak aby można się było nimi rozkoszować w chłodne zimowe wieczory.  Smak truskawek przełamałam smakiem kiwi i w ten sposób powstały truskawki w dwóch odsłonach:


Składniki:


Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe

  • 1 koszyk truskawek (około 2 kg)
  • szklanka cukru
  • szklanka cukru żelującego


Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi

  • 1 koszyk truskawek (około 2 kg)
  •  szklanka cukru
  • szklanka cukru żelującego
  • 6 kiwi
  • sok z cytryny


Przygotowanie: 


Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe


1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki.

2. Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku. 

3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę do słoiczków, i odwracamy je do góry dnem - pozostawiając je w ten sposób do ostygnięcia



Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi 


Powtarzamy krok 1 i 2 z przepisu powyżej. Po dodaniu cukru żelującego i zgęstnieniu soku dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki kiwi, pokropione sokiem z cytryny. Następnie przelewamy gorące konfitury do słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem - pozostawiając do ostygnięcia

Smacznego!:)






7 komentarzy:

  1. Ja swoje konfitury już zeżarłam. Na zimę nic nie zostało:-(((

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze jest szansa zrobić następne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś chętnię wpadnę wypróbować obu wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe, takiego dżemu to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy otwierałaś już tą konfiturę z kiwi?

    http://karczmahonorietty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń