środa, 16 grudnia 2015

Lunch w pracy: Sałatka makaronowa z kaki

Owoc kaki, inaczej zwany persymona jest niezwykle soczysty i smaczny. Ze smakiem można go zjeść w czystej postaci, ale jest także doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować kaki jako składnik sałatki, którą oczywiście po zamknięciu w lunchboxie można zabrać do prac lub szkoły i tym sposobem cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem poza domem.


Składniki:

  • 1/2 szklanki makaronu Arcobaleno (kolorowe muszelki)
  • owoc kaki ( na jedną porcję wystarczy około połowa)
  • około 2 garści mieszanki sałat (endywia frisee, endywia esarola, cykoria radicchio)
  • parę sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 kulek mini mozzarelii
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Na dnie lunchboxa układamy mieszankę sałat. Do pustego słoiczka wlewamy musztardę, miód i oliwę. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy aż do połączenia się wszystkich składników.  Gotujemy makaron i układamy go na sałacie. Następnie wlewamy sos. Owoc kaki obieramy tak samo jak jabłko, a następnie kroimy go w słupki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na sałatę i makaron polane sosem układamy kaki, pomidorki i kulki mozzarelli.

Smacznego! :)


 


2 komentarze:

  1. Pierwszy przepis na kaki jaki widzę, zawsze jadłam samo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. warto spróbować w takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń