poniedziałek, 31 lipca 2017

Sałatka szwedzka w słoiczkach

Sezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu.  Sałatka szwedzka  to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. 


Składniki:

  • ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia)
  • 12 szklanek wody
  • pół szklanki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 
  • gorczyca
  • 4 marchewki


Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Pokroić w cienkie plasterki. Ja swoje tnę za pomocą maszyny do szatkowania warzyw, jednakże dobrze sprawdzi się do tego także tarka, bądź nóż do sera. 

Pół szklanki soli zalewamy 9 - cioma szklankami ciepłej wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy pokrojone ogórki i odstawiamy na około godzinę.  Następnie odcedzamy je na durszlaku.

Marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Do każdego słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz około łyżeczki gorczycy. Wrzucamy po kilka plasterków marchewki na dno. 

Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, 2 szklanek cukru oraz 2 szklanek octu - całość zagotowujemy. 

Słoiki wypełniamy ogórkami, na wierzchu dopełniając marchewką. zalewamy przygotowaną zalewą.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego! ;) 










3 komentarze:

  1. Sałatka szwedzka to klasyk. U mnie co roku ją robimy i jeszcze się nam nie znudził jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka sałatka pasuje do wielu dań i jest jedną z moich ulubionych za smak i uniwersalność właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis akurat w sezonie ogórkowym. Ta sałatka jest przepyszna! Już teraz z niej korzystam do obiadu i aż się boję, że na zimę nic nie zostanie! ;)

    OdpowiedzUsuń