niedziela, 10 maja 2015

Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym

Uwielbiam krewetki !

Nie tylko ze względu na ich przepyszny smak, ale także z racji prostoty  i szybkości ich przygotowania !  Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

Składniki:

  • 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi)
  • 200 g makaronu  ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli)
  • 100 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna 
  • sól

Przygotowanie:

Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją.





Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki  słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli.




Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe !


Smacznego ! :)






Krewetkowy zawrót głowy 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz