poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zupa pokrzywowa

Pokrzywa... zazwyczaj kojarzy nam się z polnym chwastem, którym bardzo łatwo jest się poparzyć. Okazuje się jednak, że można z niej stworzyć naprawdę bardzo smaczne a i przede wszystkim zdrowe dania! 

Pokrzywa jest podobno skarbnicą aktywnych związków potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera on między innymi : 

- magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód
- witaminy A, K, B2, C
- związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę ,karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

W związku ze swoim składem pokrzywa ona cały szereg właściwości leczniczych. Między innymi działa wzmacniająco i powoduje wzrost produkcji czerwonych krwinek więc pomocna jest przy anemii. Jej picie jej naparu pomaga walczyć ze stresem. Mówi się o niej, że jest jednym z naturalnych antybiotyków. Zaleca się ją przy leczeniu schorzeń układu moczowego, a także korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pomaga także w chorobach skóry głowy, a także przy wypadaniu włosów.

A co najważniejsze pokrzywa jest nie tylko zdrowa ale odpowiednio przygotowana, jest również bardzo smaczna! 

Najbardziej znane są soki i herbatki z pokrzyw, lecz ja chciałabym dzisiaj zaproponować wam pokrzywową zupę.

Pamiętajcie aby przy zbieraniu pokrzywy użyć rękawiczek, inaczej będziecie się musieli przygotować na niezbyt przyjemne, swędzące bąble ;) W tym momencie muszę podziękować mojej mamie - która dostarczyła mi cały kosz pokrzywy i dzięki której mogłam ugotować tą zupkę!

Składniki:

  • listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  •  6 młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych pędów cebulki
  • pęczek natki pietruszki
  • ziele angielskie
  • iść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • vegeta
  • sok z limonki
  • mielony imbir
  • czosnek kolorowy
  • jajka
  • śmietana 18 %

Przygotowanie:

Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.




 Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy.





Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, sokiem z limonki, łyżeczką mielonego imbiru oraz łyżeczką kolorowego czosnku.

Tak przygotowaną zupę podajemy z jajkiem na twardo oraz kleksem śmietany.

Smacznego!:)



4 komentarze:

  1. oo jaa zrobisz nam w środę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana gdyby mnie tylko wpuścili tam na kuchnię - oj to bym nam pogotowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nidy nie jadłam zupy pokrzywowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to być może czas odkryć nowe smaki ? :)

    OdpowiedzUsuń