piątek, 24 lipca 2015

Tajska zupa krewetkowa

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą:


Składniki:
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • około 6 szklanek wody
  • 2 czerwona cebula
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 2 pory sałatkowe
  • szklanka marchewek typu baby
  • szczypiorek
  • oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayennne
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • makaron sojowy

Przygotowanie:


Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut

Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.  Pora kroimy w plastry. 




 Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami.





Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce.



Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli.

Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego ! :)


1 komentarz: