niedziela, 2 sierpnia 2015

Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami

Zielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów  -  i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) 


Składniki:

  • 200 gram makaronu spaghetti
  • 250 gram  mielonego mięsa z indyka 
  • połowa cytryny
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • słoiczek sosu  pesto zielonego 
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • parę listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz 
 
Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek





Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.






Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Smacznego! :)


 












2 komentarze: