środa, 23 września 2015

Marynowana cukinia w zalewie curry

Dziś pierwszy dzień jesieni ... :) Jesień kojarzy mi się z przetworami i marynatami, którymi można się rozkoszować w zimowe dni.  Dzisiaj chciałabym wam zaproponować cukinię w zalewie curry. Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista! W tym w ramach małego kuchennego eksperymentu postanowiłam także zalać tą zalewą ogórki i muszę przyznać że smak nie rozczarowuje :)  Także polecam ją zarówno do cukinii jak i do ogórków.


Składniki:

ok 2.5 kg cukinii
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
1 czubata łyżka curry 
 1 łyżka soli
gorczyca
seler naciowy
 cebula

Przygotowanie:

Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy.




Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego.




Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut.




Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego ! :)




Róbmy przetwory!

2 komentarze:

  1. Oj musi być pyszne, uwielbiam curry we wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo takiego przepisu szukałam, marynowana cukinia :) Zrobię na pewno .

    OdpowiedzUsuń