Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :)
Składniki:
- 4 papryki (kolor do wyboru)
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 250 g czerwonej fasoli konserwowej
- jedna czerwona cebula
- jedna puszka pomidorów pelati
- parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować)
- jedno jajko
- ser mozzarella w wiórkach
- olej
- masło
- papryka czerwona mielona
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- chili cayenne
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej pomidory pelati. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną oraz granulowanym czosnkiem. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy. Na dno każdej z papryk wlewamy łyżkę sosu a następnie faszerujemy papryki farszem. do pełna. Sam wierzch ponownie polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella w wiórkach. Papryki przykrywamy czapeczkami.
Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze.
Smacznego! :)
O jak ja lubię takie pyszności!
OdpowiedzUsuń