niedziela, 31 maja 2015

Rosołowa Galaretka

Co zrobić z rosołem, który pozostał nam po niedzielnym obiedzie? Oczywiście można go tradycyjnie przerobić na zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam: 

Składniki:


  • około litr rosołu
  • pół litra wody
  • 4 jajka 
  • pręga z rosołu
  • mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior
  • 50 g żelatyny

Przygotowanie:


Rosół zagotowujemy z wodą, a następnie filtrujemy go przez gazę - aby stał się klarowny. Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Keksówkę wyścielamy folią spożywczą - dzięki temu łatwiej będzie nam później wyciągnąć naszą galaretkę. Na środku układamy ugotowane na twardo jajka.  Z boku układamy pokrojoną pręgę z rosołu.





 W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią brokuła, marchewkę i kalafiora. Blanszujemy je przez chwilę po czym wyławiamy i układamy w keksówce.







Całość zalewamy wystudzonym rosołem z żelatyną i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.  Wyciągamy, pomagając sobie folią, kroimy i gotowe!

Smacznego :)








niedziela, 10 maja 2015

Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym

Uwielbiam krewetki !

Nie tylko ze względu na ich przepyszny smak, ale także z racji prostoty  i szybkości ich przygotowania !  Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

Składniki:

  • 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi)
  • 200 g makaronu  ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli)
  • 100 g masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna 
  • sól

Przygotowanie:

Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją.





Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki  słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli.




Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe !


Smacznego ! :)






Krewetkowy zawrót głowy 2

niedziela, 3 maja 2015

Kurczakowa sałatka z zupek chińskich

Zupki chińskie .... 

Zupa błyskawiczna, potocznie zupka chińska (zupa instant, ang. instant – natychmiastowy, błyskawiczny) – żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki. Jej twórcą był Japończyk Momofuku Andō, który chciał stworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa).

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna

To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować:


Składniki:

  • 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda]
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej
  •  pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka oleju
  • sól 
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna do mięsa

Przygotowanie:

Makaron z zupek chińskich kruszymy, wsypujemy dołączoną do niego przyprawę i zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda delikatnie zakryła makaron). Całość mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na bok.

W między czasie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy je przyprawą uniwersalną do mięsa - ja użyłam takiej, w której skład wchodzi sól, papryka słodka, czosnek, pomidory suszone, cebula, papryka ostra, natka pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie przekładamy je do miski z gotowym makaronem.







Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Użyłam domowych zapasów z lata, które podarowała mi moja mama :) Następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekany koperek. 




Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.

Smacznego :) !