Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia ! Jestem zdecydowanie za zasadą śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie powinno być jak najbardziej pożywne i dające nam energię na resztę dnia. Jedzenie jajek zdecydowanie temu sprzyja ale .. ile można jeść zwykłą, banalną jajecznicę? Okazuje się że wystarczy odrobinę ją ulepszyć a powstaje zupełnie inne danie! W przepisie wykorzystałam pomidory z puszki - to szybsza wersja. Jeśli macie więcej czasu jak najbardziej możecie użyć świeżych pomidorków pokrojonych w kostkę.
Składniki:
- 6 jajek
- 6 plasterków drobiowej szynki
- 1 cebula
- masło
- puszka pomidorów krojonych
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
- szczypiorek
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy razem z szynką. Gdy się podsmażą, odsączamy pomidory z soku i smażymy wszystko razem na patelni. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.W osobnej miseczce rozbijamy jajka, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pozostałe składniki się podsmażą dolewamy do nich jajka i mieszamy aż do ścięcia się jajek. Na koniec, przed podaniem - wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Smacznego! ;)
Jadałam taką w dzieciństwie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Ja tez ! Smaki dzieciństwa :)
UsuńA ja zjadłam taką dzisiaj na śniadanie! :) A myślałam, że jestem jedyną osobą, która je jajecznicę z pomidorami, bo rodzice wolą z chlebem ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio usłyszałam, że ta jajecznica smakuje trochę jak leczo ;) Lecz ja się nadal upieram że to jest stuningowana jajecznica ;)
UsuńJajecznica z pomidorami jest pyszna. Jem ją od lat!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://swiat-bez-barier.blogspot.com/
Pyszna! Potwierdzam ! ;)
Usuń