niedziela, 12 czerwca 2016

Czerwona jajecznica z pomidorami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia !  Jestem zdecydowanie za zasadą śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie powinno być jak najbardziej pożywne i dające nam energię na resztę dnia.  Jedzenie jajek zdecydowanie temu sprzyja ale .. ile można jeść zwykłą, banalną jajecznicę? Okazuje się że wystarczy odrobinę ją ulepszyć a powstaje zupełnie inne danie! W przepisie wykorzystałam pomidory z puszki - to szybsza wersja. Jeśli macie więcej czasu jak najbardziej możecie użyć świeżych pomidorków pokrojonych w kostkę.

Składniki:


  • 6 jajek
  • 6 plasterków drobiowej szynki
  • 1 cebula
  • masło
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy razem z szynką.  Gdy się podsmażą, odsączamy pomidory z soku i smażymy wszystko razem na patelni. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.W osobnej miseczce rozbijamy jajka, roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem.  Gdy pozostałe składniki się podsmażą dolewamy do nich jajka i mieszamy aż do ścięcia się jajek. Na koniec, przed podaniem - wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Smacznego! ;)






 

6 komentarzy:

  1. Jadałam taką w dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zjadłam taką dzisiaj na śniadanie! :) A myślałam, że jestem jedyną osobą, która je jajecznicę z pomidorami, bo rodzice wolą z chlebem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio usłyszałam, że ta jajecznica smakuje trochę jak leczo ;) Lecz ja się nadal upieram że to jest stuningowana jajecznica ;)

      Usuń
  3. Jajecznica z pomidorami jest pyszna. Jem ją od lat!
    Pozdrawiam

    http://swiat-bez-barier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń