To jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :) Ciekawy smak zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :)
Składniki:
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli
- 1 żółta papryka
- 150 g. szynki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę i wszystko mieszamy. Oliwę, ketchup, curry, pieprz cayenne oraz sól łączymy ze sobą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Smacznego ! ;)
Świetne! Możliwe, że wypróbuję. Uwielbiam ryż oraz ostre smaki.
OdpowiedzUsuń(Groteskowosci.blogspot.com)
zachęcam do wypróbowania ☺ ryz na ostro to jest to !
Usuńuwielbiam pikantne, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńKoniecznie napisz czy smakowalo ☺
Usuń