niedziela, 21 sierpnia 2016

Sałatka z brązowego ryżu na ostro

To jedna z tych sałatek, która im dłużej leży w lodówce  tym lepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :)  Ciekawy smak  zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :)

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 żółta papryka
  • 150 g. szynki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut).  W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę i wszystko mieszamy.  Oliwę, ketchup, curry, pieprz cayenne oraz sól łączymy ze sobą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Smacznego ! ;)







4 komentarze:

  1. Świetne! Możliwe, że wypróbuję. Uwielbiam ryż oraz ostre smaki.
    (Groteskowosci.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do wypróbowania ☺ ryz na ostro to jest to !

      Usuń