W dzisiejszym poście nutka tradycyjnych smaków... :) Czasem mam tak, że nachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny!
Składniki:
- 6 żeberek wieprzowych
- 3 litry wody
- 3 marchewki
- mały por
- mały seler
- pietruszka
- 5-6 ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- pieprz ziarnisty
- pieprz mielony
- słodka papryka mielona
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- majeranek
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru.
Kapustę kiszoną płuczemy na sitku - ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.
Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku.
Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie.
Smacznego ! ;)
Pyszności,akurat wczoraj jadłam, wiesz słoiczek podany przez mamę, kapuśniaczek cioci Danuty :)
OdpowiedzUsuńoj w wykonaniu cioci Danuty - na pewno był przepyszny :)
UsuńWygląda pysznie :) Ja nie przepadam za kapuśniakiem, ale wprost ubóstwiam ogórkową. Im kwaśniejszą, tym lepiej :)
OdpowiedzUsuń