niedziela, 7 sierpnia 2016

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach

W dzisiejszym poście nutka tradycyjnych smaków... :) Czasem mam tak, że nachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny!

Składniki:

  • 6 żeberek wieprzowych
  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • mały por 
  • mały seler
  • pietruszka
  • 5-6 ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • słodka papryka mielona
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • majeranek

Przygotowanie:

Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. 

Kapustę kiszoną płuczemy na sitku -  ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą. 

Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku.

Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie.

Smacznego ! ;)







 

3 komentarze:

  1. Pyszności,akurat wczoraj jadłam, wiesz słoiczek podany przez mamę, kapuśniaczek cioci Danuty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj w wykonaniu cioci Danuty - na pewno był przepyszny :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :) Ja nie przepadam za kapuśniakiem, ale wprost ubóstwiam ogórkową. Im kwaśniejszą, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń