Brakuje wam pomysłu na weekendowy obiad? Proponuję rozpływający się w ustach, bardzo delikatny udziec z indyka! Przygotowanie nie wymaga wiele trudu - przygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna !
Składniki:
- 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg)
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- ostra papryka
- łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy razem w miseczce. Następnie nacieramy nim dokładnie udziec. Zostawiamy w misce na noc.
Na następny dzień przekładamy udziec do rękawa do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 1.5 godziny.
Udziec podajemy z ulubionymi dodatkami: kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, kaszą bądź ryżem.
Smacznego ! ;)
Basia jest północ, narobiłaś mi smaka na takie pyszności teraz będą mi się śnić :)
OdpowiedzUsuńOjoj mięsne sny tego jeszcze nie bylo :)
Usuń