środa, 5 kwietnia 2017

Zupa chrzanowa

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami ... czas więc zerknąć do świątecznych przepisów. Co króluje na waszych stołach?  Z pewnością u wielu z was jest to żurek wielkanocny ! A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś innowację?  Na przykład zupę chrzanową? Idealnie będzie się komponować ze świątecznymi jajkami ! A sam chrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) 


Składniki:


  • 2 l bulionu
  • ok. 300 g białej kiełbasy 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • słoiczek chrzanu (160 g)
  • 200 ml śmietany 30 %
  • kilka plasterków boczku surowego wędzonego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • olej
  • świeży szczypiorek
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz z kiełbasę. Przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki oraz pokrojony na kawałki czosnek. Posypujemy czerwoną słodką papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku.

Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. 

Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego ! ;)






 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam chrzan do tego stopnia, że potrafię spożywać go słoiczkami. Zasadniczo jedynie w sałatkach warzywnych i na kanapkach z wędliną gdyż nie wiedziałam, że można zrobić z chrzanu zupę:D. I dlatego też, jestem zachwycona, bowiem jutro będę mogła przygotować zupę z moim ukochanym chrzanem. Bardzo dziękuję za apetyczną inspirację kulinarną! :)

    OdpowiedzUsuń