Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami ... czas więc zerknąć do świątecznych przepisów. Co króluje na waszych stołach? Z pewnością u wielu z was jest to żurek wielkanocny ! A gdyby tak w tym roku wprowadzić jakąś innowację? Na przykład zupę chrzanową? Idealnie będzie się komponować ze świątecznymi jajkami ! A sam chrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :)
Składniki:
- 2 l bulionu
- ok. 300 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- słoiczek chrzanu (160 g)
- 200 ml śmietany 30 %
- kilka plasterków boczku surowego wędzonego
- majeranek
- sól
- pieprz
- czerwona słodka papryka
- olej
- świeży szczypiorek
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz z kiełbasę. Przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki oraz pokrojony na kawałki czosnek. Posypujemy czerwoną słodką papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku.
Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę.
Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego ! ;)
Uwielbiam chrzan do tego stopnia, że potrafię spożywać go słoiczkami. Zasadniczo jedynie w sałatkach warzywnych i na kanapkach z wędliną gdyż nie wiedziałam, że można zrobić z chrzanu zupę:D. I dlatego też, jestem zachwycona, bowiem jutro będę mogła przygotować zupę z moim ukochanym chrzanem. Bardzo dziękuję za apetyczną inspirację kulinarną! :)
OdpowiedzUsuń