poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Galaretkowe jajka

Natłok obowiązków oraz przygotowania do świąt sprawiły, że zaniedbałam odrobinę bloga :) Dlatego teraz szybciutko nadrabiam zaległości ! Pomiędzy pieczeniem mazurków a dekorowaniem babeczek przygotowałam te oto galaretkowe jajka! Idealne na Święta Wielkanocne, gdyż skorupki po jajkach - które wykorzystywałam do wypieków idealnie nadały się jako formy na galaretki.

Składniki:

  • 10 skorupek po jajkach
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • kawałek czerwonej papryki
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • czarne oliwki
  • natka zielonej pietruszki
  • bulion
  • żelatyna
  • kwasek cytrynowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy skorupki delikatnie odcinając ich górną część i pozbywając się zawartości. Do miseczki z wrzątkiem wsypujemy kwasek cytrynowy i wrzucamy do niego jajka. Zostawiamy na około 10 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do wyschnięcia

Do każdej skorupki wrzucamy po trochu szynki konserwowej i papryki pokrojonych  w kostkę, po kilka sztuk groszku i kukurydzy, oliwek pokrojonych w plasterki oraz listków zielonej pietruszki.

Żelatynę rozrabiamy w bulionie. Ja zawsze dodaję odrobinę mniej bulionu niż jest w zaleceniach producenta - to sprawi że galareta będzie zwarta. Każde jajko zalewamy ostudzonym bulionem z żelatyną (ale jeszcze nie stężniałym). Jajka wkładamy do lodówki. 

Gdy zastygną delikatnie obieramy je ze skorupek

Smacznego ! ;)

 







1 komentarz: