sobota, 17 czerwca 2017

Spring Rolls z indykiem


Spring Rolls-y czyli inaczej mówiąc sajgonki to popularne danie kuchni krajów azjatyckich. Jest wiele sposobów ich przygotowania, jednak jedynym z moich ulubionych jest wersja nie-smażona, podawana na zimno z różnymi sosami. 

Te pyszności z papieru ryżowego noszą także nazwę krokiety lub naleśniki wiosenne :) 

W dzisiejszej wersji chciałabym wam przedstawić spring rolls-y z indykiem, zachęcam jednak do próbowania innych farszów (np. z krewetkami! Pychota!)



Składniki:


  • 300 g sznycli z fileta z piesi indyka
  • awokado
  • czerwona papryka
  • 100 g serka śmietankowego
  • mix sałat
  • papier ryżowy
  • olej kokosowy
  • curry
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz chili cayenne
  • sos sojowy


Przygotowanie

 Sznycle z indyka kroimy w paseczki, oprószamy curry, kurkumą, solą, pieprzem chili cayenne oraz doprawiamy sosem sojowym. Smażymy paseczki na oleju kokosowym

Awokado i Paprykę kroimy w paseczki

Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie (przez około 15 sekund, w głębszym naczyniu np misce do zupy). Następnie przekładamy go na deskę do krojenia.

Na arkusz układać po kawałku indyka, awokado, papryki, parę listków  mixu sałat. Na całość nałożyć odrobinę serka śmietankowego

Jeden bok arkuszu papieru zawinąć na nadzienie. następnie złożyć do środka dwa przeciwległe boki, a następnie zwinąć sajgonkę do przeciwległego boku. 

Podawać z sosem sojowym lub innymi orientalnymi sosami (np. słodko-kwaśnym lub słodko - ostrym).

Smacznego! ;)








1 komentarz: