niedziela, 29 stycznia 2017

Kolorowe kwadraciki z ciasta francuskiego

Kolorowo zrobiło się na talerzu :) Te kolorowe kwadraciki, przypominające mini kanapeczki są dobrym pomysłem na ciepłą przystawkę. Najlepsze w nich jest to - że tak naprawdę możemy na nich umieścić wszystko to co lubimy lub to co akurat mamy w lodowce :) Są świetne - gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście gdyż ich przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil.


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ketchup
  • ser tarty mozzarella 
  • czerwona cebula
  • kolorowe papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa
  • czarne oliwki
  • cukinia
  • ziarna słonecznika
  • zioła prowansalskie



Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, całość smarujemy ketchupem i posypujemy mozzarellą. Następnie, za pomocą noża lub noża do pizzy kroimy ciasto na mniejsze kwadraciki.  Wszystkie składniki kroimy i układamy według uznania na każdym z kwadracików. Posypujemy ziarnami słonecznika i ziołami prowansalskimi.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

Smacznego ! ;) 









sobota, 7 stycznia 2017

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca lub inaczej mówiąc cieciorka jest skarbnicą białka ! A jak wiadomo białko jest nam niezwykle potrzebne w codziennej diecie.  Doceniana jest przede wszystkim w kuchni arabskiej - a ja dzisiaj postanowiłam zaprosić ją do naszego polskiego ogródka :) Fasolkę po bretońsku znają przecież wszyscy - więc dzisiaj wariacja na jej temat :)


Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • ok 200 g boczku wędzonego surowego
  • ok 200 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • szklanka wody
  • czosnek w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek


Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie - gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli przez 45 minut.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Wszystko smażymy razem.

W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody.  Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką i sporą ilością majeranku.  Wszystko gotujemy na wolnym ogniu - najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Smacznego ! ;)