Ciecierzyca lub inaczej mówiąc cieciorka jest skarbnicą białka ! A jak wiadomo białko jest nam niezwykle potrzebne w codziennej diecie. Doceniana jest przede wszystkim w kuchni arabskiej - a ja dzisiaj postanowiłam zaprosić ją do naszego polskiego ogródka :) Fasolkę po bretońsku znają przecież wszyscy - więc dzisiaj wariacja na jej temat :)
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- ok 200 g boczku wędzonego surowego
- ok 200 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- szklanka wody
- czosnek w płatkach
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie - gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli przez 45 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Wszystko smażymy razem.
W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody. Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką i sporą ilością majeranku. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu - najlepiej smakuje na drugi dzień :)
Smacznego ! ;)
Wygląda to nieziemsko! Chętnie ugotuje to cudo :D
OdpowiedzUsuńObserwuje i zapraszam http://xgabisxworlds.blogspot.com/ :)
Koniecznie spróbuj !! :)
Usuńrobię podobne danie:) uwielbiam ten lekko orzechowy smak ciecierzycy
OdpowiedzUsuńsmak i to uczucie rozsypywania się pod zębem :) mmm :)
Usuń