Zauważyłam, że jeśli chodzi o cukinię to zazwyczaj byłam monotematyczna:)
Zazwyczaj robiłam z niej leczo albo faszerowałam ją różnymi składnikami, ewentualnie marynowałam ją w zalewie curry. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego, a mianowicie spróbować jak będzie smakować przygotowana z niej zupa. Okazało się to strzałem w dziesiątkę!
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 małe ziemniaki
- 800 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- ziele angielskie
- oregano
- pieprz ziołowy
- pieprz zarnisty
- sól
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy w garnku. Cukinię dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy w półplasterki. Dodajemy posiekany czosnek. Dusimy cukinię do czasu aż zmięknie. Następnie dodajemy 800 ml bulionu oraz przyprawy - parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu ziołowego oraz szczyptę oregano, pieprzu ziołowego i soli. Dodajemy również 2 ziemniaki i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie miksujemy zupę blenderem, a na koniec dodajemy do niej 2 łyżki śmietany, którą rozprowadzamy trzepaczką. Zupkę możemy podać z groszkiem ptysiowym lub ziołowymi grzankami
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz