piątek, 2 października 2015

Marynowane Maślaki

Zbieranie grzybów daje mi dużo przyjemności i odprężenia.  A gdy po okresie jesiennym i nagromadzeniu odpowiednich zapasów grzybków pod różnymi postaciami nadejdzie zima ... tym większą przyjemność sprawia ich konsumowanie :) Podczas wszelkich uroczystości rodzinnych marynowane grzyby jakimś przedziwnym trafem stają najbliżej mnie a następnie magicznym sposobem szybko znikają :) W związku z tym, że ostatnio udało mi się nazbierać trochę maślaków (a z racji susz, które odczuwaliśmy latem mocno zastanawiałam się nad tym, czy w ogóle w tym roku uda się jakiekolwiek grzybobranie) przedstawiam wam dzisiaj przepis na marynowane maślaki.


Składniki:

  • maślaki
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 6 łyżek cukru
  • cebula
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • łyżka soli

Przygotowanie:

Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki.


Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut.

Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy

Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików.



Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia.



Smacznego ! :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz