Dzisiaj chciałabym wam przedstawić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej tarty. Zdrowszą - bo jej spód zrobiony jest kaszy jaglanej. Ostatnio ten rodzaj kaszy wraca do łask, a to za sprawą swoich właściwości. Mówi się, że ma ona mało skrobi, a za to dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu! Smaczna i sycąca! Zatem do dzieła !
Składniki:
spód:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 2 łyżki parmezanu
- łyżeczka soli
- masło (do wysmarowania formy)
reszta:
- 250 g sera białego (np. capreggio)
- 3 jajka
- 180 g śmietany 18 %
- cukinia
- pomidorki koktajlowe
- oliwa
- sól
- pieprz ziołowy
- bazylia suszona
- czosnek granulowany
Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu w dwóch szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gotujemy ją do momentu aż wsiąknie całą wodę. Następnie, gdy kasza ostygnie dodajemy do niej 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki parmezanu. Wszystko mieszamy. Formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm) wysmarowujemy masłem i wkładamy ją kaszą. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).
Cukinie kroimy w plasterki. Obsmażamy ją na odrobinie oliwy. Trzy rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną solą, pieprzem ziołowym, bazylią i czosnkiem granulowanym. Masę wylewamy na ostudzony jaglany spód. Ser kruszymy i wysypujemy go na masę. Następnie układamy na wierzchu cukinie i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz