niedziela, 15 listopada 2015

Jaglana tarta z serem i cukinią

Dzisiaj chciałabym wam przedstawić zdrowszą alternatywę dla tradycyjnej tarty. Zdrowszą - bo jej spód zrobiony jest kaszy jaglanej. Ostatnio ten rodzaj kaszy wraca do łask, a to za sprawą swoich właściwości. Mówi się, że ma ona mało skrobi, a za to dużo dobrze przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu! Smaczna i sycąca!  Zatem do dzieła ! 


Składniki:

spód:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki parmezanu
  • łyżeczka soli
  • masło (do wysmarowania formy)

reszta:
  •  250 g sera białego (np. capreggio)
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany 18 %
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bazylia suszona
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:  

Kaszę płuczemy, a następnie gotujemy na małym ogniu w dwóch szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gotujemy ją do momentu aż wsiąknie całą wodę. Następnie, gdy kasza ostygnie dodajemy do niej 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki parmezanu. Wszystko mieszamy. Formę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm) wysmarowujemy masłem i wkładamy ją kaszą. Spód pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).





Cukinie kroimy w plasterki. Obsmażamy ją na odrobinie oliwy.  Trzy rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną solą, pieprzem ziołowym, bazylią i czosnkiem granulowanym.  Masę wylewamy na ostudzony jaglany spód. Ser kruszymy i wysypujemy go na masę. Następnie układamy na wierzchu cukinie i pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz