niedziela, 29 listopada 2015

Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami

Połączenie słonego smaku orzeszków ze słodkim smakiem masy krówkowej oraz czekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze sobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :)


Składniki:

  • 250 g ciasteczek Petit Beurre
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 gram serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • puszka - 400 g masy krówkowej
  • 150 g solonych orzeszków
  • polewa czekoladowa do ciasta
  • sól 
Przygotowanie:

Za pomocą blendera rozdrabniamy ciasteczka, tak aby miały konsystencję piasku. Dodajemy do nich 2 łyżki kakao. Roztapiamy masło i mieszamy z ciasteczkami.  Tortownicę (23 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy masą ciasteczkową i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 




4 żółtka ucieramy mikserem z 3/4 szklanki cukru.  Zwalniamy obroty miksera  i dodajemy po jednej łyżce twarogu sernikowego. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone. Nadal miksując wsypujemy do masy budyń waniliowy oraz 2 łyżki masy krówkowej.  Na koniec ubijamy pianę z białek i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając łyżką.  Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie. 





Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. 

Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą - dla jeszcze większego "podkręcenia" smaku. Posypujemy nimi masę krówkową. 

Wierzch dekorujemy czekoladową polewą do ciasta.

Smacznego ! :) 






2 komentarze: