Jadalny papier ... :) Mowa oczywiście o papierze ryżowym! Tym razem nie jako składnik sajgonek, lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie!
Składniki:
- 18 arkuszy papieru ryżowego
- 18 krewetek (np. Vannamei)
- 1 marchewka
- 1/2 zielonego ogórka
- kiełki rzodkiewki
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 g makaronu ryżowego
- sos sojowy
- natka pietruszki (suszona lub świeża)
- szczypiorek
- sól
Przygotowanie:
Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku.
Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego.
Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki.
Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym.
Smacznego! :)
pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWow, super przystawka, elegancka, oryginalna i pyszna!
OdpowiedzUsuńbardzo wyszukana jak dla mnie ta przystawka, więc przepis przygarniam, bo tym większa mogę zrobić bliskim niespodziankę
OdpowiedzUsuń❤️❤️