wtorek, 24 listopada 2015

Sakiewki z papieru ryżowego

Jadalny papier ... :) Mowa oczywiście o papierze ryżowym! Tym razem nie jako składnik sajgonek, lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie!


Składniki:

  • 18 arkuszy papieru ryżowego
  • 18 krewetek (np. Vannamei)
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • kiełki rzodkiewki
  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu ryżowego
  • sos sojowy
  • natka pietruszki (suszona lub świeża)
  • szczypiorek
  • sól 

Przygotowanie:

Krewetki podsmażamy przez parę minut  na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku. 



Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego.


Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki.



Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym.





Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Wow, super przystawka, elegancka, oryginalna i pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo wyszukana jak dla mnie ta przystawka, więc przepis przygarniam, bo tym większa mogę zrobić bliskim niespodziankę
    ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń